#1opde17 Nederlanders heeft een LVB

"Hij heeft een vlotte babbel. Maar kan niet rekenen. Hij heeft veel humor, maar snapt regelmatig grapjes van anderen niet. Hij houdt van gezelligheid en vrienden om zich heen, maar kan niet tegen te veel prikkels en vindt het lastig om vriendschapsrelaties in stand te houden."


Bovenstaande gaat over Astrid haar zoon van zeventien. Een stoere, één meter negentig lange, jongen die eruitziet als iedere andere puber. Met één verschil. Hij heeft een lichte verstandelijke beperking (LVB). Maar dat zie je niet. Ze deelt haar verhaal vandaag op de internationale dag voor mensen met een beperking. 

'Ze worden continu overschat'

"Je ziet niet dat hij peentjes zweet bij de kassa omdat hij niet zeker weet of hij genoeg geld heeft. Je ziet niet dat hij moeite heeft met meerdere opdrachten of vragen in één zin. Je ziet niet dat zijn IQ lager is dan gemiddeld. En je ziet niet dat hij emotioneel gezien nog maar een kind is. Maar hij is niet de enige. In tegendeel. #1opde17 mensen in Nederland heeft een lichte verstandelijke beperking (IQ 50 - 85). ÉÉN OP DE ZEVENTIEN! Dat betekent dat wáár je ook bent, in de winkel, op school, in de trein, op straat, je altijd wel iemand tegenkomt met een LVB. En doordat je het niet aan ze ziet worden ze continu overschat en daarmee op hun beperking gewezen.

Gewaardeerd worden om wie hij is

Dag in dag uit worstelt mijn zoon zich door de almaar ingewikkelder wordende maatschappij. Een maatschappij waarin alles snel moet en waar mensen steeds vaker een kort lontje hebben. Waar zijn zelfvertrouwen elke dag weer een dreun krijgt omdat hij niet zo snel kan schakelen, mensen hem dom of traag noemen, of omdat hij, zoals een poos terug gebeurde, een klap krijgt van een onbekende jongen die hij onbewust net iets te lang aankeek. Het enige dat hij wil is gewaardeerd worden om wie hij is. En een leuk leven hebben. Net zoals iedereen dat wil.

Heb geduld

Mijn boodschap: heb een beetje geduld en word niet meteen boos als iemand iets niet meteen begrijpt of wat langzamer is. Misschien is hij of zij wel één van die 17 en daarmee net iets anders dan jijzelf. Maar zeker niet minder!"

Herkenbaar? Deel ook jouw verhaal (op social media). Want hoe meer verhalen hoe meer (h)erkenning. Niet herkenbaar maar wel geschokt over de aantallen? Kijk eens op sheerenloo.nl/zielvb en leer de signalen herkennen van mensen met een LVB. 


Gerelateerd nieuws