Aan de slag als flexmedewerker

Donna Krijger en Claire Korteweg werken sinds enige tijd als flexmedewerker op het Westerhonk bij ’s Heeren Loo Zuidwest Nederland. Ze werken op verschillende woongroepen en dagbestedingen, vooral met jongeren. Ze hebben beide een contract van 12 uur per week, maar werken soms wat meer en soms wat minder. Het werk is uitdagend en verrassend omdat elke dag anders is. Dit maakt het heel dynamisch en leuk. Daarnaast leren ze veel van het werken met verschillende collega’s. We gaan met ze in gesprek.

Wat zijn de voordelen van flexibel werk?

Claire vertelt: "Een groot voordeel is dat je, je beschikbaarheid zelf in een app kan aangeven. Je hoeft dus geen vaste dagen te werken. "Flexibel werk zorgt ervoor dat je veel nieuwe inzichten opdoet en het voelt goed om te weten dat je vaste collega’s echt waarderen wat je doet. In de periodes dat het drukker is of waar er behoefte is aan meer personeel, zoals in de zomermaanden, is het altijd mogelijk om meer te werken." Donna vult aan: "Het werken op verschillende groepen maakt het werk interessant en afwisselend. Elke dag is anders en we leren veel van de verschillende cliënten en collega’s."

Welke uitdagingen komen jullie tegen als flexwerkers? 

Donna: "Het kan lastig zijn om evenveel over de cliënten te weten als de collega’s die in vaste dienst werken. Doordat je niet alle details weet kan je je soms onzeker voelen. "Claire voegt toe: "Het is moeilijker om een vertrouwensband met cliënten op te bouwen omdat je niet altijd op dezelfde groep werkt. Daarnaast kun je veranderingen op een groep missen als je er een tijdje niet bent geweest. Wanneer je vaker op een groep werkt, leer je de groep natuurlijk steeds beter kennen. Dit maakt het makkelijker om zelfstandig te werken. Wanneer de vaste collega’s je steeds meer verantwoordelijkheden geven, geeft dit vertrouwen, dat is fijn.

"Zelfstandig werken motiveert je ook om jezelf verder te ontwikkelen en meer vertrouwen in je eigen kunnen te krijgen." vult Donna nog aan. Zowel Donna als Claire doen allebei een masteropleiding. Flexibiliteit in het werk is dus iets wat zij goed kunnen gebruiken. Doordat de roosters meestal al een aantal weken vooruit gepland zijn, kunnen zij hun studie, werk en andere activiteiten goed combineren. Zij geven aan dat het wel eens voor dat er last minute vanuit het team gevraagd wordt om te werken, maar er is alle begrip als je niet beschikbaar bent. Als je toch extra wilt werken, is dat ook mogelijk.

Wat motiveert jullie om als flexwerker te blijven werken?

Claire: "De vrijheid in het inplannen van de diensten is voor ons een grote motivator. Als flexmedewerker werk je geen vaste dagen en dat biedt veel flexibiliteit."Donna voegt hieraan toe: "Een groot voordeel is ook dat je op verschillende groepen kunt werken en met verschillende cliënten. Deze afwisselende manier van werken is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam."

Hoe verloopt de communicatie en samenwerking binnen het team?

Op het Westerhonk hebben Donna en Claire een vast contactpersoon waar ze altijd terecht kunnen met vragen. Donna laat weten: "Als je vragen stelt, krijg je altijd snel antwoord. Dit maakt de samenwerking erg prettig. Ook wordt er actief met je meegedacht als je ergens niet uitkomt." 

Het contact met andere flexmedewerkers verloopt via een groepsapp. “Er is het meeste onderlinge contact wanneer er van diensten geruild moet worden. Met de vaste medewerkers is er contact tijdens de diensten. Daarbuiten zijn zij ook altijd bereikbaar om eventuele vragen te beantwoorden.”

Hoe belangrijk is samenwerking voor jullie?

Samenwerken is binnen de gehandicaptenzorg heel belangrijk. Hierbij is het essentieel om werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. Ook het op de hoogte blijven van veranderingen op de groepen of dagbestedingen speelt hierbij een grote rol. "Soms missen we enige informatie die belangrijk is voor onze diensten," vertelt Donna. "Maar we zien ook dat hier steeds meer aandacht voor is en dat flexmedewerkers steeds beter betrokken worden."

Daarnaast is er ook veel contact met de werkgever. Dit contact verloopt altijd snel en is prettig. Ondanks dat ze flexwerkers zijn, ontvangen ze dezelfde waardering als vaste collega’s. Dit zien zij terug in bijvoorbeeld de kerst- en paasgeschenken. Hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen collega’s die in vaste dienst zijn of werken als flexmedewerker.

Hoe houden jullie een goede balans tussen werk en privéleven?

Donna zegt hierover: "Doordat je buiten de dienst geen vaste verantwoordelijkheden hebt, is er een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Dit maakt het makkelijker om een goede balans te behouden. Daarbij is het wel goed om voor jezelf duidelijke grenzen te stellen. Je kunt namelijk veel benaderd worden voor verschillende diensten. Het is dan makkelijk om jezelf een beetje te verliezen. Het is zeer belangrijk om ook goed rust te nemen." 

Op de vraag of ze voorlopig als flexmedewerker willen blijven werken of liever in vaste dienst gaan, zeggen de dames in koor: "Flexmedewerker!" Donna zegt hierbij lachend: "Het werken als flexmedewerker geeft zoveel voordelen en maakt het werk erg afwisselend. Door deze manier van werken kunnen we een masteropleiding goed combineren met werken in de zorg." Claire vult aan: "In het begin waren we wat afwachtend, maar naarmate we langer werken, krijgen we meer vertrouwen en kunnen we beter omgaan met de variabiliteit van het werk. Feedback van vaste collega’s is daarbij erg waardevol en helpt ons om beter te worden in ons werk."

Hebben jullie tips voor andere flexwerkers of mensen die overwegen om als flexmedewerker aan de slag te gaan?

"Schroom niet om in het begin veel vragen te stellen," aldus Donna. "Dit helpt je echt om te leren en te groeien in je rol." Claire vult daarop aan: "Ondanks dat er soms negatief gedacht wordt over flexwerk, ervaren wij veel voordelen en raden we het zeker aan! Het stelt je in de gelegenheid om je goed te oriënteren op wat je leuk vindt en is ook makkelijk te combineren met bijvoorbeeld een studie."

Wil jij ook als flexmedewerker aan de slag?

Bij 's Heeren Loo staat persoonlijk contact centraal. Wij geloven in het belang van een directe dialoog om de mogelijkheden te verkennen die aansluiten bij jouw unieke kwaliteiten en interesses. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen voor een persoonlijk gesprek met een van onze recruiters. We kijken ernaar uit om samen de mogelijkheden te verkennen en jouw talenten optimaal in te zetten binnen de gehandicaptenzorg.

Ja dat wil ik!

Gerelateerd nieuws