“Aan ons om het leven van de cliënt een stukje mooier te maken”

Hanneke Bakker werkt al meer dan tien jaar met cliënten met een Ernstig Meervoudige Beperking (EMB). “Als invalkracht heb ik op veel verschillende groepen gewerkt. Nu werk ik al jaren als vaste medewerker met EMB-cliënten. Het is zo waardevol om iets toe te voegen aan hun leven,” begint Hanneke haar verhaal.

Lichaamstaal

Volgens Hanneke is het bijzondere aan het werken met cliënten met een ernstig meervoudige beperking dat je hun lichaamstaal moet leren kennen. “Het gaat bij deze groep om de kleine dingen waarmee jij het verschil kan maken,” vertelt Hanneke. “Iedere houding of ieder geluidje kan iets betekenen: heeft de cliënt honger, dorst of zit hij of zij niet goed in de stoel? Wij blijven zoeken tot we weten wat ze ons duidelijk willen maken! Dat is voor iedereen anders, maar daardoor is ons werk nooit saai. We staan elke dag weer voor nieuwe uitdagingen.”

Afhankelijk van jou

Werken met EMB-cliënten vraagt iets van jou. Het is een andere wereld die je instapt. Hanneke: “Je moet blijven kijken naar de cliënt om er zo achter te komen wat hij of zij nodig heeft. Ze kunnen zichzelf niet uitdrukken in woorden, dat doen ze op een andere manier. Als je eenmaal weet hoe dat werkt en daarop inspeelt, kun je zoveel toevoegen voor de cliënt. Mijn acties hebben vaak pas later resultaat. We hebben een cliënt die heel graag op een massagematras ligt. Pas als het matras vijf minuten aanstaat, begint hij te lachen. De prikkelverwerking is veel trager en daarom komt de reactie pas later, maar zo geweldig op dat moment, ” vertelt Hanneke met een glimlach.

Prettig werken bij ‘s Heeren Loo

Dat het bij 's Heeren Loo prettig werkt, bewijst Hanneke met haar vele dienstjaren. Ze werkt al 34 jaar bij ‘s Heeren Loo. “We werken samen vanuit de driehoek cliënt, ouders/verwanten en professionals. Dat werkt ontzettend goed. Natuurlijk staat de cliënt centraal, ouders kennen hun kind het beste en wij leveren de best mogelijke zorg. We blijven constant met elkaar in gesprek. Je hebt elkaar nodig! 's Heeren Loo is landelijk gezien een grote organisatie, maar zo voelt dat niet. De lijntjes zijn namelijk kort. Als we een fysiotherapeut of logopedist nodig hebben, kunnen we heel snel schakelen. Iedereen staat met de neus dezelfde kant op,” legt Hanneke uit. “Collega's waarmee ik samenwerk op de EMB-groep praten ook veel met elkaar. We leren van elkaar en maken samen de zorg voor onze cliënten nog beter.”

Blijven leren

“Bij 's Heeren Loo is er altijd ruimte om je te ontwikkelen. We krijgen bijscholingen op verpleegtechnische handelingen, die je veel uitvoert bij EMB-cliënten. Ook krijgen we KIC-bijeenkomsten (Kwaliteit in Communicatie) in samenwerking met Bartimeus waarbij we leren over hoe we nog beter kunnen communiceren met slechtzienden en slechthorenden. Dat betreft ook veel van onze cliënten. Het is fijn dat er zoveel aandacht is voor ontwikkeling en scholing,” vindt Hanneke.

Een veilige en fijne sfeer

Een veilige en fijne sfeer is heel belangrijk voor alle cliënten, maar vooral ook voor ernstig meervoudige beperkte cliënten. “Het is voor ons heel belangrijk om een goede sfeer neer te zetten. Onze cliënten voelen heel veel. Zelf rustig blijven en de juiste keuzes maken in bijvoorbeeld muziek is dus sfeerbepalend. Cliënten mogen bij ons zijn wie ze zijn. Dat geldt voor ieder individu. Mijn dag is geslaagd als ik mijn cliënten een fijne dag of avond kan bezorgen. Ze kunnen dat zelf niet, maar willen dat natuurlijk wel. Aan ons om ervoor te zorgen dat hun leven een stukje mooier wordt,” besluit Hanneke haar verhaal.

Goed leven en mooi werk

’s Heeren Loo staat voor goed leven voor cliënten en mooi werk voor professionals. Wil jij ook zulk mooi werk doen als Hanneke? Bel, mail of stuur een Whatsappje naar recruiter Esther Vreman: 06 – 51 35 48 81, esther.vreman@sheerenloo.nl. Of kijk op onze vacature website. Spreekt dit verhaal je aan? Onze medewerkers van Zorgbemiddeling vertellen je graag meer over onze ondersteuning. Bel 0800 – 355 55 55 of mail naar zorgbemiddeling.zon@sheerenloo.nl.