Afscheidsinterview met Rianne van Eijk, regiodirecteur in Ermelo
Na 38 jaar met veel plezier bij ’s Heeren Loo te hebben gewerkt, waarvan de laatste 10 jaar als regiodirecteur in Ermelo, wordt Rianne van Eijk per 1 november bestuurder bij Beweging 3.0. We blikken terug op haar ervaringen en ontwikkelingen in de zorg die ze heeft meegemaakt.
“Bij Groot Schuylenburg begon ik, in Apeldoorn. Ik deed de opleiding voor Z-verpleegkundige”, vertelt Rianne. Na de afronding van haar opleiding werd ze gevraagd om groepshoofd te worden. Lachend: “Ik was net 21 jaar en een managementfunctie was nog helemaal niet in me opgekomen.”
Ze vervolgt: “Ik was altijd wel leergierig en had inhoudelijk ideeën, maar ik had ook een kinderwens. In die tijd werkten groepshoofden nog niet parttime en behandelaren konden dat wel. Ik ben verder gaan studeren en toen kon ik al snel aan de slag als manager van Advisium in Apeldoorn.”
Zo rolde het balletje verder: Rianne werd manager Advisium voor de toenmalige regio Zuid. Een grote regio met Druten, Tiel, Geldermalsen, maar ook Ede en Wekerom. Voor die laatste locaties nam ze deel aan de selectiecommissie voor een nieuwe regiomanager. En toen werd ze zélf gevraagd voor die functie. “Dat betekende dat ik minder direct met de inhoud bezig zou zijn en meer overstijgend zou werken. Uiteindelijk ben ik uit mijn comfortzone gestapt en de uitdaging aangegaan.“
Een plek waar je graag wilt zijn
Zo’n 2,5 jaar daarna startte ze in Ermelo met een brede opdracht. Het samenvoegen van de regio’s Ermelo en Horst. De kwaliteit van zorg moest meer uitgaan van zeggenschap en vrijheid voor cliënten. Zo werd in het programma ‘Net zo vrij als jij’ gewerkt aan de afbouw van middelen en maatregelen. Leren en ontwikkelen voor cliënten kreeg meer gewicht met een verdere ontwikkeling naar zinvolle dagbesteding en werk. En met de zorg voor Kind & Jeugd, die daarvoor was afgebouwd, werd een nieuwe start gemaakt. Daarbij is het gelukt om voor ieder kind onderwijs aan te bieden, waar Rianne trots op is.
Ze vertelt: “Inclusie begint ook bij een eigen plek hebben met spullen die van jou zijn. Tegenwoordig hebben cliënten die eigen plek, een studio of appartement. Toen ik begon in Ermelo waren er nog woningen met gedeelde slaapkamers.”
Renovaties en nieuwbouw hielpen ook bij verbondenheid en openheid naar anderen. “De oude zusterflats stonden er nog. Mijn eerste kantoor was zeshoog. Toen die verdwenen, verhuisden onze werkplekken naar het Heerenhuus en Groot Loo. De slagbomen rond het park zijn verdwenen. Er kwamen speeltuintjes. De Oude School werd gebruikt voor opslag. Daar hebben we iets heel moois van gemaakt: een restaurant dat een mooie leer-werkplek is voor bewoners en een ontmoetingsplek voor iedereen. We gingen van ‘instellingsterrein’ naar ‘woonzorgpark’. Een betere invulling én - samen bedachte - omschrijving voor een plek waar je graag wilt zijn. Het heeft de sfeer van een dorp, je kunt alle facetten van het leven beleven. En vanuit die vertrouwde omgeving maak je verdere stappen de wijde wereld in.”
Kwaliteit vanuit saamhorigheid
Rianne benoemt de verbeteringen in de kwaliteit van zorg. De regio krijgt van verwanten en cliënten nu gemiddeld een 8. “Met de cliëntenraad en ervaringsdeskundigen maken we ons vooral hard voor
de zeggenschap voor cliënten. We praten niet over maar met je. We gaan uit van de samenhorigheid en samenzorg tussen cliënten, verwanten en professionals. Voorheen namen we de zorg over. Nu laten we bij jou wat je zelf kan, eventueel met hulp uit je netwerk. Dat cliënten zich zo ontwikkelen, dingen doen die passen bij hun wensen, diploma’s halen, dat is fantastisch. Er gebeurt hier zoveel moois.”
Trots vult ze aan: “We bieden nu zorg aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, mensen met een verstandelijke beperking die doof of doofblind zijn, mensen met GGZ-problematiek. Er zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Cliënten die intensieve begeleiding nodig hebben. Voor ouderen hebben we bijvoorbeeld psychogeriatrische en palliatieve zorg en er is zorg voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Er is een observatiecentrum voor kinderen en jongeren en een samenwerking met Driekansen voor speciaal onderwijs. Dat is echt belangrijke, specialistische zorg. En de samenwerking, de driehoek tussen manager zorg, team en gedragswetenschapper is sterk verbeterd.”
Mensen die het iedere dag willen doen, dat is de sleutel tot succes
De mooiste momenten, daaruit kan Rianne moeilijk kiezen. “Geluk zit in kleine dingen, zoals de ontwikkeling van cliënten zien. En je doet dit nooit alleen. Ik ben enorm trots op alle medewerkers. Mensen die het hier iedere dag willen doen, dát is de sleutel tot succes.”
Over haar overstap naar bestuurder: “Ik had de leukste baan van de wereld. ‘Open minded’ blijven is wel belangrijk. Je vraagt je af: is dit ook nog steeds goed voor de regio? Iemand met andere talenten kan weer verder helpen. Het is ook gezond voor je eigen ontwikkeling. Mijn ervaringen neem ik mee naar de ouderenzorg en daar leer ik weer nieuwe dingen bij.”
Durf altijd alles bespreekbaar te maken, er is meer mogelijk dan je denkt
“Ik hoop, zeker met het personeelstekort in de zorg, dat we het samen toch goed weten te organiseren. Dat bijvoorbeeld jongeren met een licht verstandelijke beperking, voor wie de wereld zo ingewikkeld kan zijn, niet tussen wal en schip vallen. En de waardering voor zorgmedewerkers mag wel hoger op de politieke agenda, zodat ze zich gezien en gehoord voelen. Zorgmedewerkers zijn altijd goed in staat zichzelf op de tweede plaats te zetten uit liefde voor het vak en cliënten”, zo omschrijft Rianne haar wensen voor de toekomst.
“Ik heb het altijd belangrijk gevonden om mensen de vrijheid te geven om echt aan de slag te gaan, initiatief te pakken. Ik heb bij ’s Heeren Loo alle vertrouwen en kansen gekregen. Durf alles bespreekbaar te maken, er is meer mogelijk dan je denkt. Stimuleer elkaar in mogelijkheden. Zo kun je blijven werken aan groei en inclusie.”