Al 40 jaar vrienden

Janny Kool – Broekhuis is al veertig jaar bezoekvrijwilliger bij Willem Mulder. “Bij mijn allereerste ontmoeting met Willem kon ik niet vermoeden dat deze kennismaking uit zou groeien tot een hechte band die nu al 40 jaar duurt.” Janny deelt hieronder haar hartverwarmende verhaal.

Bezoektante

“Nu alweer ruim 40 jaar geleden, ben ik gestart als begeleider bij ‘s Heeren Loo op paviljoen Olm. Met de bewoners van dit paviljoen gingen wij vaak wandelen en hierbij kregen wij altijd hulp van diverse mannen van het DAC om de jongeren in rolstoelen te duwen. Willem was één van hen en zorgde er altijd voor dat hij naast mij liep en dat vond ik heel gezellig. Na 1 of 2 keer vroeg hij mij of ik zijn bezoektante wilde worden en zo begon onze vriendschap."

Deel van ons gezin

"Wij spraken af dat Willem één keer per maand bij ons thuis op visite kwam en zo werd hij een deel van ons gezin. Niet alleen in ons gezin maar ook in onze familie en in onze buurt werd Willem een graag geziene gast die zich overal thuis voelde. In de afgelopen jaren ging hij vaak mee tijdens onze bezoekjes aan onze familie en vrienden. Daarnaast zijn we met hem vele malen naar dierentuinen, pretparken en zijn zelfs een paar dagen met hem gaan kamperen in een tent."

Taart met karnemelk

"Toen onze kinderen uitvlogen en Willem ook ouder werd, bleven de bezoekjes gewoon doorgaan maar ergens naartoe gaan was niet zo belangrijk meer. De bezoekjes beperken zich de laatste jaren tot lekker winkelen en ergens wat drinken en eten. Zijn favoriete plek is de Hema waar hij dan een taartje en een glas karnemelk bestelt. Mijn combinatie is het niet maar hij vindt het heerlijk!"

Al drie generaties

"Omdat de kinderen uit huis zijn is er ook ruimte om eens te blijven slapen en ook dat gebeurt tot op heden nog steeds een paar keer per jaar. Meestal rond mijn of zijn verjaardag doen we wat extra en slaapt hij bij ons in het grote logeerbed. Ik vind het heel bijzonder, dat Willem die voor de geboorte van mijn zoon Rick al bij ons in het gezin was, nu ook de derde generatie heeft ontmoet. Otis de zoon van Rick is inmiddels al ruim een jaar en zodoende is Willem al drie generaties bij ons."

Patat

"Als ik Willem heb opgehaald, begint de dag en als wij naar huis rijden, start ons gesprek over wat wij ‘s avonds gaan eten en wat al 40 jaar hetzelfde is. Zijn eerste vraag is altijd; wat eten wij vanavond Janny? Ik geef dan aan dat wij bijvoorbeeld bloemkool of spinazie of spruiten etc. kunnen eten, maar hij geeft dan aan dat ze dat gister al gegeten hebben of dat ze dat morgen eten. Maar wat zullen we dan eten Willem? Zijn antwoord is dan al die jaren “kan patat”, natuurlijk kan patat zeg ik dan en dan wil hij er wel graag een bal gehakt bij en soms krijgt hij er dan twee."

Jubileum

"Afgelopen zondag waren wij, vanwege dit toch bijzondere jubileum, bij Willem op de groep uitgenodigd voor een feestje en etentje. En jullie mogen twee keer raden wat wij gingen eten… Juist, PATAT. Ik hoop dat we nog vele jaren vriendjes zullen zijn en dat ik hem nog vele keren kan blijven ophalen.”

Meer nieuws over vrijwilligerswerk