Alles kan hier, dat maakt dit werk zo leuk!

Voor ouders van een kind met een beperking is het uit handen geven van zorg een grote stap. Maar de complexe zorg die een kind met een beperking vraagt, kan soms echt te zwaar zijn. Zeker als die zorg 24/7 op je schouders rust. Daar biedt de deeltijdzorg van 's Heeren Loo een oplossing. Hier zijn kinderen welkom voor de middaguurtjes na school tot en met het avondeten, in de weekenden en tijdens de schoolvakanties. Deze opvang is voor kinderen met een medische indicatie. We zijn geen reguliere Buitenschoolse opvang. Met onze ondersteuning worden ouders ontlast in het zorgen voor en maakt 's Heeren Loo het mogelijk dat kinderen langer thuis kunnen blijven wonen omdat ouders met regelmaat even kunnen bijtanken.

Monique Sluijs werkt als persoonlijk begeleider bij de Deeltijdzorg: “Ik ben hier in 2006 begonnen en ik ben nog altijd niet uitgekeken op dit werk. Iedere dag is anders en geen enkele dag loopt zoals je dacht. Om hier te kunnen werken heb je een flinke portie flexibiliteit nodig. Ook ieder kind is anders en heeft een andere zorgvraag, de ene complexer dan de ander. Daar moet je makkelijk tussen kunnen schakelen. Verder helpt het als je, net als ik, al wat jaartjes meeloopt. Levenservaring komt hier erg goed van pas.

We werken hier met kinderen vanaf vier jaar. We hebben geen maximumleeftijd, eigenlijk is iedereen met een indicatie welkom. Qua niveau blijven de meesten hier gewoon kind, ongeacht hun kalenderleeftijd. De kinderen komen na school of vanuit de dagbesteding. Op doordeweekse dagen is dat vanaf ongeveer 14.00 uur. De woensdag is een langere dag, dan komen de meeste kinderen al rond 12.00 uur. De middag vullen we met afwisselende activiteiten. Hun tijd hier is echt vrije tijd. Niks moet. We doen geen schoolwerk, daar zijn wij niet voor. We gaan er lekker op uit, naar de speeltuin, het strand of het zwembad. Of we knutselen en doen spelletjes. Samen boodschappen doen en koken hoort er ook bij. Want pas na het avondeten gaan de kinderen rond half zeven weer naar huis. In het weekend komen de kinderen logeren en ook in de vakanties zorgen we voor een fijne tijd voor de kinderen. Soms is de zorg ook veeleisend en uitdagend. En juist daarom is het zo goed dat wij er zijn.

Er is in totaal plek voor 24 kinderen. Ieder kind brengt een eigen behoefte en vaak ook een ‘gevulde rugzak’ mee. Zo hebben alle kinderen een verstandelijke beperking bijvoorbeeld in het autistisch spectrum of zijn en aanvullende gezondheidsproblemen of lichamelijke beperkingen. Soms vertonen kinderen gedrag dat moeilijk te begrijpen is, kunnen ze niet praten of is bijvoorbeeld sprake van een hele korte concentratieboog. Als begeleider van deze kinderen, zie je wat ze nodig hebben en ondersteun je ze in hun zorgvraag. Daarnaast vullen we de tijd hier zo fijn en goed mogelijk in voor de kinderen. Dat maakt het zo afwisselend. We zijn allemaal zorgprofessionals met een groot hart voor kinderen.

Omdat we op twee groepen zelf koken, kunnen we ook samen met de kinderen beslissen wat we gaan eten. Wie wil, mag meehelpen met koken. Ik vind het altijd heel huiselijk om hier, net als thuis, te koken en het ruikt ook altijd zo lekker. Na het eten worden de kinderen opgehaald, door hun ouders of door de taxi.

Wij zijn open als school dicht is. Ik combineer het werken hier met een baan op het speciaal onderwijs. Daar ken ik ook veel kinderen al van voor ze hier naar de opvang komen. Op school noemen ze me juf Monique, hier ben ik gewoon Monique. We doen er alles aan om de kinderen een fijne tijd te geven. Soms ontgroeien ze de opvang. Dan wordt het tijd voor de volgende stap. Dat kan zijn dat ze deeltijd of voltijd gaan wonen in een woning van 's Heeren Loo of elders. Onze taak zit er dan op.

Wil je mijn collega worden?

Wij willen ons team graag uitbreiden met enthousiaste, ervaren collega's. Levenservaring komt hier heel goed van pas. Wat moet je verder kunnen? Het helpt als je flexibel en creatief bent. Als je zelf leuke activiteiten kunt bedenken om met de kinderen te doen. En als je een zorgopleiding hebt of die wilt gaan volgen. Om het weekend willen werken is een vereiste. Elke dag is anders en verloopt nooit zoals je vooraf had bedacht. Je vindt het prettig om in een team te werken. En iedere dag te willen leren. Het is fijn als je van alle markten thuis bent!

Ben je enthousiast geworden? Stuur een mail: hester.bienefelt@sheerenloo.nl.