“Als je weet dat je dochter het fijn heeft, is het goed”

Daniëlle is drieëntwintig jaar en woont sinds haar twaalfde bij ‘s Heeren Loo. Haar moeder en zus zagen haar zelfstandiger en socialer worden.

Daniëlle is drieëntwintig jaar en woont sinds haar twaalfde bij ‘s Heeren Loo. “We zagen Daniëlle in de afgelopen jaren zelfstandig worden”, vertelt zus Tamara. Moeder Roelofina is trots op hoe Danielle alles doorstaat: “Ze past zich gemakkelijk aan. Ook wat corona betreft. Om mij heen hoor ik mensen zeuren over wat allemaal niet kan, maar Daniëlle accepteert het gewoon.”

Zo gemakkelijk is het niet altijd geweest. Thuis was het vroeger best lastig. Roelofina: “Als Daniëlle thuis was, draaide het om haar. Ze wilde graag de aandacht. En kreeg ze die niet, dan zorgde ze daar wel voor. Vooral het eten was zwaar. Daniëlle en Tamara zaten zo ver mogelijk uit elkaar, maar vaak werd Daniëlle alsnog zonder reden boos op Tamara.” Toen Tamara op een avond huilend met haar bord eten in de woonkamer zat, was voor haar ouders de grens bereikt: “Dat was het moment waarop we wisten dat het beter was als Daniëlle ergens anders ging wonen."

Zelfstandiger geworden

Daniëlle kwam terecht op het kindcentrum van ‘s Heeren Loo in Druten. “Ze vond het geweldig”, aldus Roelofina. “Ze kreeg daar de structuur die ze zo hard nodig had en die we haar thuis niet konden bieden. In de weekenden kwam ze naar huis en ging het een stuk beter.” Toen Daniëlle vanwege haar leeftijd naar een andere groep moest, zagen haar zus en moeder een grote verandering: “Ze kwam in een groep met oudere kinderen waar ze zich aan kon optrekken. Hierdoor begon ze zich meer naar haar leeftijd te gedragen. Bleek ze ineens in haar eentje naar haar werk te kunnen gaan en haar eigen lunch klaar te kunnen maken.” Afgelopen oktober verhuisde Danielle opnieuw. Roelofina: “Ze woont nu bij leeftijdsgenoten, in een ander dorp. Hier moest ze wel een beetje wennen, want ze is wat verder weg van alles. Maar inmiddels zien we opnieuw een grote verandering. Haar sociale vaardigheden zijn verder ontwikkeld en in plaats van dat ze vooral onze vragen beantwoordt, vertelt ze nu ook uit zichzelf iets.”

Actief leven

Tamara en Roelofina vinden het ook fijn dat Daniëlle een actief sociaal leven heeft. Ze danst, zit bij een kookgroep, zwemt en gaat naar allerlei georganiseerde activiteiten voor mensen met een beperking. “Helaas is dat nu door corona stil komen te liggen”, geeft Roelofina aan. “Net zoals ze vanwege corona tijdelijk naar een andere dagbestedingsplek moet. Ook kan ze door de maatregelen haar vriendin Kim nu even niet bezoeken.” Maar ondanks dat klaagt Danielle nergens over. “Het is zo knap hoe ze hiermee omgaat en alles accepteert”, zegt Roelofina. Tamara is blij dat Danielle thuis ook graag dingen onderneemt: “Ze houdt van legpuzzels en van het sorteren van kleuren van strijkkralen. En ze is dol op muziek.”

Toekomst positief

Voor zus Tamara veranderde er veel: “Daniëlle is een echte zus geworden. Heel leuk en een stuk zelfstandiger.” Roelofina vult aan: “We zien de toekomst positief in. Daniëlle is een kind met zorgen en zal dat altijd blijven, maar we weten nu dat je het niet alleen hoeft te doen. Bij ‘s Heeren Loo werken mensen die weten hoe ze met de situatie moeten omgaan en ze vertellen je hoe je dingen het best kunt aanpakken. En dat Daniëlle zich er thuis voelt is het allermooist. Als je weet dat je dochter op een plek zit waar ze het fijn heeft, is het goed.”

Mooi werk doen?

Wil jij ook mooi werk doen voor mensen als Daniëlle? Neem contact op met onze recruiters Maaike Schouten (06- 20 69 04 30) of Iris de Rijk (06 - 12 05 16 06) recruitment@sheerenloo.nl.

Bekijk de vacatures