Als vrijwilliger doe je wat je leuk vindt, tot groot plezier van de ander

Zaterdag 7 december was de landelijke dag van de vrijwilliger. Een moment om alle vrijwilligers te laten weten dat zij enorm gewaardeerd worden. Ook bij ’s Heeren Loo werken veel vrijwilligers. Bijvoorbeeld als wandelmaatje of om samen op pad te gaan, als kok of gastheer of gastvrouw. Ieder jaar worden de vrijwilligers tijdens een gezellige feestavond bedankt voor hun tomeloze inzet waar tevens de jubilarissen in het zonnetje worden gezet. Dit jaar waren en zelfs een aantal vrijwilligers die hun 25 en 40-jarig jubileum vierden.

Klaas van Duijn is een van die vrijwilligers. In zijn carrière als vrijwilliger heeft hij zich ingezet als wandelvrijwilliger en kwam hij wekelijks naar het Praethuis, waar op vrijdagavond soos werd gehouden. Ook voor bijzondere activiteiten zoals, het Sinterklaasfeest, het zomerfeest en het winterfeest is Klaas van de partij.

Klaas vertelt: “Mijn partner werd door mij ook betrokken bij de vrijwilligersactiviteiten. Hij was meer een ‘vliegende keep’ en dan blijkt dat ook dat betekenisvol kan zijn.

De laatste paar jaar werd op mij een beroep gedaan om mensen te begeleiden met dagjes uit of zelfs vakantie. Zo heb ik met een bewoner een rondreis gemaakt in Portugal en ben ik een week naar Barcelona geweest. Ook ben ik mentor van een cliënt. Een mentor is vooral als er weinig familie is, een ondersteuner voor een client bij het nemen van belangrijke beslissingen. Dit kan ingrijpend zijn bij bijvoorbeeld beslissingen op het gebied van gezondheidszorg. Waar een curator meer gaat over de financiële zaken is een mentor meer bezig met het sociaal-medische aspect. Je wordt dit niet zomaar, de kantonrechter moet hier toestemming voor geven.

Last but not least koken mijn partner en ik voor woongroepen. Dit ontlast het personeel en we proberen daar voor de bewoners een feestje van te maken: we hebben immers meer tijd om ons met maaltijden bezig te houden. Doordat we dan koken voor twee woongroepen is het een gezellige boel. Meestal koken we dan voor ongeveer 15 personen. Wij proberen dat iedere maand een keer te doen.

Ik heb dit vrijwilligerswerk al die jaren met veel plezier gedaan, maar gezien mijn leeftijd, ik ben nu 77 jaar, doe ik nu een stapje terug. Het is de kunst om dingen te doen die je leuk vindt en dan levert het gewoon een hoop plezier op. En het geeft je een goed gevoel: een beetje in de sfeer van: als het bij mij regent, mag het bij een ander best druppelen. Wij hebben een goed leven en kunnen alles doen wat we willen, het is fijn als je dan ook nog wat voor anderen kunt betekenen. Dat zet je weer met beiden benen op de grond en doet je beseffen hoe goed je het zelf hebt. Ook als je dus geen wekelijkse verplichting wilt kun je veel betekenen voor je medemens. We denken dan vaak dat die medemens de bewoner is maar vlak niet uit dat het personeel ook wel wat ondersteuning kan gebruiken.”

Wil je ook vrijwilliger worden? Neem dan gerust contact met een van de coördinatoren via 0880- 36 32 87 of vrijetijd.vrijwilligers.nw@sheerenloo.nl

Gerelateerde items

Terug naar boven