"We hebben zoveel bereikt"

“Ik werk inmiddels al 13 jaar op dezelfde woning op woonzorgpark Noorderhaven. Destijds werd deze woning nieuw opgestart voor cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). De bewoners kunnen goed praten, maar sociaal-emotioneel functioneren ze op het niveau van een kind van twee. En dat is meteen de valkuil: ze worden snel overschat. Je vraagt en vertelt al snel teveel en dat zorgt voor teveel prikkels. Hierdoor kan er onrust ontstaan."

Onrust ombuigen

Ik werk al heel lang met deze cliënten. Een aantal van hen woont hier al echt vanaf het begin. En ik kan hen inmiddels echt lezen en schrijven. Maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds nieuwe dingen leer. En dat is meteen het leuke van werken met deze cliënten: geen dag is hetzelfde en er is altijd reuring. En met reuring bedoel ik dat ze onrustig kunnen zijn omdat er onduidelijkheid is. Maar dat maakt het werk ook mooi, want daar moet je creatief mee om kunnen gaan. Het fingerspitzengefühl, zeg maar, waarmee je kijkt wat er is en wat je eraan kan doen. En als je die onrust dan kan ombuigen, dan geeft dat veel voldoening. 

Huiselijke sfeer

Vroeger werden cliënten wel eens afgezonderd tijdens een escalatie, maar dat is tegenwoordig niet meer. En de woning was prikkelarm in het begin. Geen planten of bloemen, of schilderijen aan de muur. In de loop van de jaren is dat echt veranderd. We hebben geverfd, geschilderd en behangen. Er hangen foto’s aan de muur en er staan planten op de vensterbank. Er is echt een huiselijke sfeer gecreëerd en je ziet dat de cliënten dat fijn vinden en goed oppikken.

Trots

Als er mensen op het woonzorgpark komen kijken, dan komen ze vaak ook even bij ons op de groep. En daar betrekken we de cliënten dan ook echt bij. Zij geven dan de rondleiding, laten hun kamer zien of vertellen iets. Daar zijn ze trots op. En wij ook!

Zoveel bereikt

Ik ben in mijn werk oprecht en mezelf. Ik doe me niet anders voor dan ik ben. Het is belangrijk om elke situatie goed in te schatten en te kijken wat wel en wat niet kan. Ik probeer de cliënten altijd zoveel mogelijk te betrekken en een sfeer te creëren die zij aankunnen. Het mooiste in mijn werk is dat we zoveel hebben bereikt. En dat de cliënten zoveel hebben geleerd. Ze hebben bijvoorbeeld geleerd om met begeleiding te praten, in plaats van boos te worden uit frustratie of onmacht. En terwijl het best een heftige groep is gaan we toch met elkaar op vakantie, of dagjes uit. Dat is echt win-win.”

Gerelateerd nieuws