“Door samen te mountainbiken ervaren ze een gevoel van vrijheid”

Zeventien was Arjen toen hij klaar was met zijn opleiding SPW4. Omdat hij zichzelf nog iets te jong vond voor de zorg, werkte hij eerst een jaar in de horeca. Inmiddels werkt hij al bijna zeventien jaar met veel plezier als begeleider bij ‘s Heeren Loo.

“Ik was meteen op mijn plaats. In de zorg. Na een groep cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) en een behandelgroep op Groot Emaus, beide in Ermelo, werk ik nu in Apeldoorn. Inmiddels ruim acht jaar op een woongroep voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en dat is best pittig: het zijn natuurlijk ook gewoon pubers. Dus daar heb je je handen vol aan.”

Met plezier

“Toen ik bij Groot Emaus werkte, zijn we met een groepje jongeren gaan mountainbiken in Limburg. Een week lang. De hele dag door fietsen door de bergen en de modder. Slapen deden we in tentjes. Het kostte heel veel moeite om de jongeren op de fiets te krijgen en om ze aan het fietsen te houden. Sommigen hadden nog nooit echt gefietst. Anderen hadden gewoon geen zin. Jaren later kwam ik een van die jongens weer tegen. “Hij vond het fietsen toen echt een grote opgave”, vertelt Arjen. “Hij kwam naar me toe en zei: ‘Weet je nog dat we zijn wezen fietsen in Limburg? Dat was zo leuk!’ En dat was voor mij écht een eye-opener. Want hij keek met plezier terug op deze week en was nog steeds trots dat hij het had volgehouden. Terwijl ik me wel eens heb afgevraagd of het fietsen meerwaarde heeft gehad.”

“Dit inspireerde me om ook te gaan fietsen met de jongeren waar ik nu mee werk.” Zo gezegd, zo gedaan. Arjen huurde een paar mountainbikes en organiseerde een kampeerweekend voor de jongeren. We hebben in twee dagen tijd 100 kilometer gefietst. In eerste instantie leek het een uitdaging, moeilijk en pittig. Maar de jongeren hebben het met veel plezier en doorzettingsvermogen uitgefietst. Het was een succeservaring en dat deed het groepsgevoel en zelfvertrouwen groeien.”

Sponsorverzoek

“Ik wilde dit graag vaker doen, maar elke keer fietsen huren is best duur. Dus ik heb fondsenwerving van ‘s Heeren Loo benaderd om te kijken hoe ik dit het beste kon aanpakken. Zij hebben me een paar goede tips gegeven. Samen met een collega heb ik een brief met een sponsorverzoek geschreven aan de Lionsclub Apeldoorn. Die was gelijk raak!”

Fietsen versterkt de band

“Door de schenking van vier mountainbikes en sportkleding kunnen wij weer het bos in. Het fietsen helpt de band met de jongeren te verbeteren. Je bent dan even geen groepsleider, maar echt samen aan het sporten. Zij zien ook dat je baalt van de regen, dat je door de modder crosst en van je fiets valt. Tegelijkertijd leer je ze heel goed kennen: wat doet iemand bijvoorbeeld als hij valt of als het tegenzit? Zet iemand dan door of niet? Helpt hij een ander? Iemands persoonlijkheid komt heel erg naar voren. Dat vind ik het mooie aan samen sportief bezig zijn. Dan leer je elkaar echt beter begrijpen.”

Arjen springt in zijn vrije tijd ook graag op de mountainbike. “Dat vind ik leuk om te doen en dat plezier wil ik de jongeren ook leren. Dat sporten niet alleen een ‘moetje’ is, maar ook echt heel fijn kan zijn. En dat de natuur heel mooi is. Ik ben blij dat ik op die manier jongeren kan helpen. Dat iets relatiefs kleins zoals fietsen, iets heel groots kan betekenen voor hen. Dat ze daarmee een stukje vrijheid ervaren en zelfvertrouwen krijgen. Dát geeft mij voldoening en maakt dit voor mij mooi werk.”

Gerelateerde items