“Belangrijk is dat Sander er gelukkig is”

Sander kan slecht praten. Maar met zijn speciale boek met plaatjes kan hij toch aangeven wat hij vindt en hoe hij zich voelt.

'Het gaat ook niet om ons'

In eerste instantie waren de ouders van Sander niet zo enthousiast over de plek waar Sander nu woont. Maar Sander zelf wilde niet meer weg bij de Populierenstraat in Boven-Leeuwen. Hetzelfde geldt voor de plek van zijn dagbesteding. De eerste locatie was ideaal in de ogen van moeder Petra en vader Cor. Sander liet in zijn gedrag echter merken dat hij daar anders over dacht. Nu is hij helemaal happy bij Doederij Zorggeluk in de Tuut in Appeltern. “Het gaat ook niet om ons”, aldus zijn ouders, “belangrijk is dat Sander er gelukkig is.”

Zoektocht naar de juiste ondersteuning

Bij zijn geboorte was direct duidelijk dat Sander het syndroom van Down had. “Dat was best schrikken. Je weet immers niet wat je te wachten staat”, aldus vader Cor. “Sander is bij ons gekomen en we hebben het meteen op het geboortekaartje vermeld, zodat iedereen het zou weten”, vervolgt moeder Petra. “We zijn al snel in contact gebracht met de Stichting Downsyndroom. Daar hebben we veel aan gehad. Want het is toch een hele zoektocht naar de juiste ondersteuning.”

'Hij is helemaal op zijn plek'

Het was eerst de bedoeling dat Sander naar de lokale basisschool zou gaan. Dat lukte niet. Petra: “Sander is vanaf zijn 5e tot zijn 20e naar de Kom in Druten gegaan. En hele fijne school. Hij heeft daar veel geleerd. Normale basisdingen, zoals eten met mes en vork, op je beurt wachten. Hij kan dus ook gezellig mee als we uit gaan eten.” “Na zijn schooltijd zijn we op zoek gegaan naar een goede dagbesteding voor Sander. Hij houdt van hard werken, van lekker aanpakken, en op deze plek in De Tuut is hij helemaal op zijn plek”, vult Cor aan.

De tekst loopt door onder de afbeelding

'De eerste keer was heel raar'

Toen Sander klein was vroeg hij constant aandacht. Vader werkte veel thuis en als Sander er ook was, vroeg dat veel van hem. Dat werd op een gegeven moment tè veel. Om af en toe rust te hebben, besloten zijn ouders Sander bij ’s Heeren Loo in Druten te laten logeren. In het begin van zaterdag tot zondag. Omdat het iedereen goed beviel, werd dat uitgebreid naar vrijdag tot maandag, en vervolgens ook af en toe een week in de vakantie. Cor: “Dat logeren was de eerste keer heel raar. Het huis was zo leeg, ik miste echt wat. Maar het gaf mij vooral rust en ruimte.”

'Hij wilde steeds langer blijven'

Op een gegeven moment veranderde de logeerplek van Sander van Druten naar Boven-Leeuwen. Sander voelde zich daar zo fijn, dat hij er steeds langer wilde blijven. Op zijn 20e, is het logeren eigenlijk naadloos overgegaan in wonen. Petra: “Het fijne van wonen bij ’s Heeren Loo is dat er altijd begeleiding is. Als iemand ziek is, wordt deze vervangen. Die continuïteit vinden we heel belangrijk. Fijn is ook dat er meerdere disciplines met verschillende expertises zijn. Begeleiders, maar ook gedragswetenschappers en artsen bijvoorbeeld.”

Communiceren met gebaren, pictogrammen en foto's

Sander heeft weinig lichamelijke problemen. Wel is zijn ontwikkeling blijven steken op het niveau van een kind van 4. Daar komt bij dat Sander slecht kan praten. Cor: “We communiceren veel met gebaren, pictogrammen en foto’s. Samen met begeleiders en logopedisten van 's Heeren Loo en Doederij Zorggeluk, hebben we voor Sander een heel boek met plaatjes gemaakt waarmee hij kan aangeven wat hij vindt en hoe hij zich voelt. Samenwerking en communicatie met woning en dagbesteding verloopt heel goed. Bij bepaalde gebeurtenissen maak ik draaiboeken met foto’s voor hem zodat hij weet wat er gaat gebeuren. Overigens is het niet zo dat Sander helemaal niet praat. Integendeel. Als iemand hem iets vraagt, praat hij honderduit en is hij niet te stoppen. Alleen kan niemand hem verstaan! Maar daar trekt hij zich niks van aan haha.”

De tekst loopt door onder de afbeelding

Logeren, facetimen en op bezoek

Sander wordt omringd door de begeleiders en medebewoners op de woning, de mensen op zijn werkplek en zijn familie. Elke week komt Sander een nachtje bij zijn ouders slapen. Meerdere keren per week facetimen ze en Sander doet mee aan de belangrijke gebeurtenissen in de familie zoals vakanties, uitvaarten, etentjes en feestjes. “Dan is hij ook echt aanwezig”, aldus Cor. “Zo hadden we hier laatst een verjaardag waar hij een speech ging houden. Onverstaanbaar, maar hij geniet er volop van.” Zijn ouders gaan ook regelmatig bij Sander op de koffie. Petra: “De coronatijd was heel heftig. We vonden het echt vreselijk dat we een tijd niet mochten komen. Dat willen we nooit meer! Nu kunnen we gelukkig weer altijd bij Sander op bezoek. Dat wil zeggen: tot Sander vindt dat het bezoek lang genoeg heeft geduurd. Dan maakt hij duidelijk dat we wel weer kunnen gaan.”

Laatste nieuws