Besmet met het vrijwilligersvirus "Ik zou niet meer zonder kunnen."

Vanaf het moment dat dochter Daphne haar opleiding start en bij 's Heeren Loo een stageplek vindt, zijn Angelique en haar man Peter bij haar werk betrokken. Daphne vertelt thuis enthousiaste verhalen en deelt haar dagelijkse ervaringen met haar ouders. Ook vertelt ze het zo jammer te vinden dat er zo weinig tijd is om er één op één op uit te trekken met de cliënten, voor een wandeling een fietstochtje, of een autoritje.

Angelique: “Die verhalen triggerden mij. En ook mijn man werd enthousiast gemaakt. We luisterden niet alleen, maar deden ook wat om te helpen. Met cliënten op pad, mee naar de dierentuin, een uitje naar het bloemencorso in Rijnsburg. Als extra handjes waar het nodig was. De zorg is wel mijn ding. Ik heb destijds ook een zorgopleiding gedaan maar dacht dat ik de gehandicaptenzorg niet aan zou kunnen. Dat het te zwaar voor me zou zijn. En nu werk ik toch in de zorg, weliswaar als vrijwilliger en het gaat vanzelf. Het zorgen zit echt in ons bloed, zowel bij mij als bij mijn man en dochters.

In 2017 werd ik door een ziekte gedwongen een nieuwe invulling aan mijn leven te geven, ik kon mijn eigenlijke werk niet meer doen. Toen heb ik tegen Daphne gezegd: ‘ik ga me aanmelden als vaste vrijwilliger voor de woningen waar jij werkt.’ Dat is nu alweer vier jaar geleden.

Toen er na de eerste lockdown tijdens de coronaperiode weer meer was toegestaan, mocht er per cliënt, één vrijwilliger op de woning komen. Vanaf dat moment ben ik gekoppeld aan een van de dames die er woont. We zijn begonnen met wandelen, ik achter de rolstoel, zij erin, een keertje shoppen of fietsen. Nu zwemmen we ook samen. Op maandag ben ik hier om half elf. Dan lopen we een rondje en gaan naar het zwembad. Na het zwemmen lunchen we en na ruim twee uur, breng ik haar terug naar de woning. Zij is dan helemaal moe en voldaan en ik stap op de fiets naar huis. Het is door corona dat ik aan één cliënt ben gekoppeld, maar iedereen is me even lief. Ik zou het niet willen missen, ik vind het zo leuk om te doen.

Mijn man Peter gaat in de weekenden regelmatig op pad met een andere cliënt, ook hij is een vaste bezoekvrijwilliger. Samen met deze meneer gaat hij een stukje met de auto rijden, naar Schiphol om vliegtuigen te kijken. Bij ieder bezoek hoort een patatje en een ijsje. "Heb je centjes bij je?” is de vaste vraag. Want bij ieder uitje hoort dat patatje en dat ijsje. Dat is vaste prik.

Onze andere dochter is ook al besmet met het vrijwilligersvirus! En zelfs mijn moeder, Daphnes oma vindt het ook leuk om af en toe mee te gaan met een uitje. De familie de Vries is aardig vertegenwoordigd. En dat is ook niet zo raar, de voldoening en dankbaarheid die je krijgt is schitterend. We hebben echt een klik met de cliënten. De interactie die je met de cliënt hebt is zo fijn, ik praat met iedereen, ook al praten ze niet terug. De lichaamstaal zegt me al zoveel.

Eén van de cliënten was gek van tijgers. Tijdens een uitje in de dierentuin liep de tijger vlak voor haar voeten voorbij. Ze was de koning te rijk. Daphnes oma was er die keer bij, zij kocht een pluche tijger voor deze cliënt. Die knuffel werd niet meer losgelaten. De reacties zijn zo mooi!

Er zijn, aandacht geven, een praatje maken. Het zit 'm vooral in de kleine dingen. En het mooie is, je doet het niet gauw verkeerd. Ze zijn zo snel blij met wat je voor ze doet. En dat maakt mij ook weer gelukkig!”

Oproep


’s Heeren Loo kan niet zonder vrijwilligers. Wil je net als Peter en Angelique ervaren wat vrijwilligerswerk voor jou en de cliënten kan betekenen? Kun jij een paar uur per week/maand/jaar vrijwillig inzetten voor een ander?Ga dan eens in gesprek met onze coördinatoren vrijwilligerswerk Brigitte of Patricia via vrijetijd.vrijwilligers.nw@sheerenloo.nl of bel 06-11318002/06-11449123. Jij bepaalt zelf hoeveel tijd je kunt en wilt besteden en waarvoor je je zou willen inzetten. We zoeken onder andere een fietsvrijwilliger voor een man van middelbare leeftijd, een koffievriendin voor een jonge dame, en een groepsvrijwilliger voor uitjes etc. Wie weet raak je ook besmet met het vrijwilligersvirus!

Gerelateerde items

Terug naar boven