Bevriende jongvolwassenen wonen samen in een woonzorggroep dankzij initiatief ouders

Milou (32) en Vivian (31) wonen samen in een van de woonzorggroepen van ’s Heeren Loo. De groep waarin zij wonen is jaren geleden ontstaan dankzij een initiatief van hun ouders. Vijf van de acht bewoners binnen de groep kennen elkaar al van school en hebben in de loop der jaren een hechte band met elkaar opgebouwd

Sterke band 

De kinderen hadden 11 jaar geleden op school al een klik, evenals de ouders. De ouders bespraken de mogelijkheid om hun kinderen – als zij volwassen waren en uit huis zouden gaan – bij elkaar in dezelfde woonzorggroep te laten wonen. Hierover gingen ze in gesprek met ‘s Heeren Loo. We spraken twee ouders uit dit initiatief: Anneleen, de moeder van Vivian (31) en Wendie, de moeder van Milou (32).

In 2014 kwam hun wens uit. Er werd een nieuwe woonzorggroep opgericht, waarbij de ouders intensief betrokken werden. Niet alleen hadden de ouders invloed op de groepssamenstelling, maar ook op de mensen die er zouden gaan werken.

Anneleen: "Het was heel fijn dat we betrokken mochten zijn bij de sollicitatiegesprekken. Omdat wij onze eigen kinderen het best kennen, konden wij goed inschatten of de sollicitant goed zou passen bij onze kinderen.

Thuisgevoel

Vorig jaar is de groep verhuisd naar een nieuwe woning. Alle cliënten hebben nu een studio met eigen toilet en badkamer. Deze studio’s zijn door de ouders zelf ingericht, waardoor alle een eigen look en feel hebben.

Wendie: “Milou was al helemaal op haar plek in de woongroep. Maar nu ze in de nieuwe woning zit met haar eigen studio voelt ze zich helemaal thuis. Soms als ze bij ons is geeft ze nu ook gewoon aan dat ze echt maar 1 nachtje blijft logeren omdat ze stiekem liever in haar eigen bed slaapt.”

Hechte band 

De groep woont al geruime tijd samen. Vijf van de acht bewoners wonen al sinds het ontstaan van de woonzorggroep bij elkaar. De anderen zijn er door de jaren heen bijgekomen en vullen de groep mooi aan.

Anneleen vertelt: "Na al die tijd hebben onze kinderen echt een fijne band opgebouwd. Het lijken eigenlijk wel broers en zussen van elkaar. Natuurlijk zijn er wel eens meningsverschillen, maar over het algemeen kunnen ze goed met elkaar opschieten en beleven ze veel plezier samen."

Ouderbetrokkenheid

Gedurende de jaren blijven de ouders betrokken bij de groep. Ze hebben aangeboden om de leiding te ondersteunen als begeleiders wanneer dat nodig is. Ook dragen ze regelmatig bij aan activiteiten en bieden ze hulp indien gewenst.

“Als wij als ouders wat extra’s willen voor de kinderen, dan organiseren we dat zelf. Natuurlijk altijd in samenspraak met de leiding. Zo zit één van de cliënten bijvoorbeeld in een rolstoel en iemand anders uit de groep kan alleen kleine stukjes lopen. Mede hierdoor wordt de groep regelmatig opgesplitst en gaan ze in kleine groepjes verschillende dingen doe,” zegt Wendie. “Maar soms is er bijvoorbeeld een theateruitvoering van een van de cliënten, en dan vinden we het als ouders belangrijk dat ze daar als complete groep heen kunnen. Dat is voor de leiding vaak lastig te regelen. We regelen dit dan als ouders onderling.”

Vrijwilligers 

Naast de reguliere leiding en de ouders die incidenteel bijspringen, zijn er ook vrijwilligers actief in de woning. Zij verzorgen activiteiten en bereiden regelmatig maaltijden voor de groep.

Anneleen deelt haar waardering: "We zijn zeer dankbaar voor deze vrijwilligers. Ze ondernemen leuke dingen met onze kinderen en zorgen voor lekkere maaltijden. Hierdoor heeft de reguliere leiding meer tijd en aandacht voor de bewoners."

Toekomstperspectief 

De groep heeft nog steeds een warme sfeer. Hoewel de toekomst altijd onzeker is, lijkt het erop dat deze samenstelling nog lang zal voortduren.

Wendie: "Natuurlijk weten we niet wat de toekomst brengt. Maar wij zien graag dat onze kinderen ook in de toekomst samen op deze plek blijven wonen. Ze zijn zo met elkaar verbonden en de woning biedt ook voldoende privacy, dat ze zich hier helemaal thuis voelen."