Bewegen is goed voor mensen met EMB

Voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) is bewegen heel belangrijk. Het is goed voor de alertheid, fysieke fitheid en hun motorisch functioneren. En het is goed tegen gedrags- en slaapproblemen. Maar bewegen mensen met EMB wel genoeg? En gebruiken zorgprofessionals wel de juiste methoden hiervoor? Leontien Bossink deed er onderzoek naar aan de Rijksuniversiteit Groningen en op 21 maart promoveerde ze cum laude.

Het onderzoek laat zien dat mensen met EMB te weinig beweging krijgen. En dat de methoden die gebruikt worden, niet altijd de effecten opleveren zoals we die verwachten. De omgeving speelt een hele belangrijke rol bij de beweging van mensen met EMB. En centraal in de omgeving van mensen met EMB staan zorgprofessionals. In hoeverre zij mensen met EMB genoeg laten bewegen, hangt van meerdere factoren af. Zoals kennis, scholing, leeftijd, motivatie, en ook de werklocatie met de beschikbare faciliteiten. 

In de praktijk brengen

Mensen met EMB meer laten bewegen. Het is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Inmiddels is Leontien Bossink bij ’s Heeren Loo aan het werk als gedragswetenschapper en kunnen we de resultaten uit haar onderzoek nu in de praktijk brengen. En ze gaat ook verder onderzoeken in de Academische Werkplaats EMB. Want er is nog te weinig bekend over het belang van bewegen met mensen met EMB en hoe we dit in de zorg kunnen verbeteren. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoek van ’s Heeren Loo? Kijk dan op www.sheerenloo.nl/onderzoek.

Gerelateerde items

Terug naar boven