Bewegen of bewogen worden: kom in beweging!

bewegen in rolstoel

"Bewegen is voor ons ontzettend belangrijk. Het houdt ons fit en alert en kan functioneren als een soort uitlaatklep. Maar wat als je niet kunt bewegen en de hele dag in een rolstoel zit?", aldus Greta van Dijk, fysiotherapeut bij expertisecentrum Advsium. Greta schreef er een blog over.

Bewegen in een rolstoel?

Bewegen is voor ons dus ontzettend belangrijk. Maar wat als je niet kunt bewegen en de hele dag in een rolstoel zit? Naast verveling kan een gebrek aan bewegen ergere gevolgen hebben. Bijvoorbeeld vergroeiingen van het steeds in eenzelfde houding zitten of liggen.

Mensen met een ernstige en meervoudige beperking (EMB) zijn veelal rolstoelgebonden. Deze ‘wheelers' kunnen vaak niet uit zichzelf bewegen. Daarom heb we onderzocht wat de effecten zijn op EMB-ers van bewegen én bewogen worden. In het filmpje onder aan het bericht vertelt Greta van Dijk over bewegingsbeleving bij EMB.

Bij expertisecentrum EMB is wetenschappelijke kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) samengebracht onder één dak. We willen die kennis toegankelijk maken voor een ieder die hier interesse in heeft. Expertisecentrum EMB is een samenwerking tussen 's Heeren Loo en de Rijksuniversiteit Groningen.

Gerelateerde items

Terug naar boven