Bij de ECO-Street: van niets iets maken!

“Van niets iets maken”, dat doet Stefan samen met zijn collega’s bij de ECO-Street op Het Westerhonk. Stefan denkt en leeft zo duurzaam mogelijk. “Ja, want de wereld is heel mooi, maar moet ook mooi blijven. Ik haal al heel lang gescheiden afval op en ik zit in de werkgroep Duurzaamheid. Ook in Amersfoort praat ik mee over hoe het beter kan. Nu werk ik bij de ECO-Street aan de Bosweg. Wist je dat onze werkplek vernieuwd is? Op donderdag 12 september tussen 15.00 een 16.00 uur is iedereen welkom. Om 15.00 uur wordt door ons de ECO-Street geopend. Daarna kun je rond kijken en vertellen we meer over ons werk. Van afvalscheiding, recycling tot klussen. Wij zorgen voor muziek en een drankje. Zorg jij dat je er bent?”

Jeremiah, Noa, Brian, Joey, Joey, Sven, Nils en Stefan zijn de toppers bij deze dagbesteding. Met elk hun eigen kwaliteit en passie. Wat een zinvol werk! Want ze zorgen met hun begeleiders, Andries, Marco en Kees, dat het afval in de juiste containers komt. Er is milieustraat voor hout, plastic, papier, metaal, groenafval en restafval. Deze club vormt samen met andere dagbestedingen een belangrijke schakel. Zo leveren de Transportgroep en het Anker bijvoorbeeld verzameld papier van locaties en de kantoren. “Niet de vertrouwelijke stukken hoor, want die worden versnipperd”, vult Stefan aan. “Alle grote spullen maken wij klein en karton persen wij en verpakken we in balen. Dat is handiger in het vervoer.” De cliënten van de Vuurtoren halen plastic verpakkingen op bij woningen. Stefan: “Ook die gaan in onze containers. Renewi, Van Nierop en Elcinco zorgen voor de afvoer. Zo verdienen we ook wat geld. Lege batterijen kun je trouwens brengen bij de Spar, maar ook bij ons hoor. Dan brengen wij het wel even weg.”

Je kunt hier ook oude apparaten zoals een magnetron inleveren. Stefan: “Wij kijken of we het nog kunnen maken en anders wordt het recyclen.” Dat geldt ook voor (elektrische) fietsen. Ze plakken een band en doen klein onderhoud. Oude fietsen knappen ze op en verkopen ze voor een vriendelijk prijsje aan bijvoorbeeld een woning. “Nu werken we aan een skelter. We schuren en verven ‘m ja ja in een Max Verstappen stijl. Zwart, geel en rood met stickers erop. Ook die kun je straks kopen. We zetten ‘m te koop met een bordje langs de Bosweg!”

Wist je dat zij ook een serviceteam bemannen? Ze doen klussen, ze brengen iets weg of ze ruimen iets op. “Als een ander het doet, kost het geld. Wij doen het gratis. Als iemand geen tijd heeft? Wij maken er tijd voor. En zo maken we mensen blij. En dan worden wij weer blij. Mooi toch?”

Gerelateerde items

Terug naar boven