Sinds vorig jaar is Hannahlaan 118-122 de trotste eigenaar van een nieuwe rolstoelfiets. Het bedrijf Huka schreef destijds de wedstrijd ‘Tour de Kans’ uit. Collega Marlieke Veenhuizen - Jansen schreef zich in en was toen de gelukkige. "Wat waren we blij toen we gebeld werden door Huka. We konden het niet geloven. En we zijn er nog steeds blij mee. Er wordt enorm veel gefietst met de rolstoelfiets”, vertelt Marlieke.
Ontdekkingstochten naar onbekende plaatsen
"Het begon afgelopen jaar in de zomer toen we ingeloot werden om deel te nemen aan een uitgestippelde fietstocht op een aantal Diaz rolstoelfietsen door de mooie omgeving van Apeldoorn en Busloo. Het was warm, maar wat genoten de cliënten. Wij ook. We kwamen op locaties waar de cliënten nog nooit van hun leven waren geweest. Onderweg hadden we met Huka een stop om iets te drinken en genoten ze van de appeltaart. Wat een feest!"
Geluk in de vorm van een fiets
"Toen kreeg ik ineens in oktober een telefoontje van Huka dat we de rolstoelfiets Diaz gewonnen hadden. Ik was erg verrast. We zijn nog elke dag blij met de fiets, want we hebben er samen met de bewoners enorm veel plezier van. De bewoners zijn in de leeftijd van 65 tot 83 jaar met verstandelijke beperking. Zodra we aangeven dat we met ze gaan fietsen, dan weten ze wat er gaat gebeuren. Sommigen zitten er al op zodra je de fiets uit de schuur pakt en het aangeeft. Ze vinden het vervolgens heerlijk om op de fiets te zitten en rond te kijken."
Meer dan een fiets, een ervaring
"Voor de komst van de rolstoelfiets maakten we gebruik van de duofiets, maar sinds de Diaz hier voor de deur staat, pakken we deze toch gemakkelijker. De fiets is compacter en handzamer en de cliënten vinden het fantastisch op de Diaz. Vergeleken met de duofiets, waar het grote voordeel is dat je gemakkelijk oogcontact maakt, merk je bij de rolstoelfiets dat ze meer fietsbeleving ervaren. Ze zien meer dingen om hen heen gebeuren en daar reageren ze enorm positief op. Dat zie je aan het gedrag door de lach op hun gezicht, armbewegingen of de geluiden die ze maken. Zelfs door de harde wind en in de regen fietsen vinden ze leuk, want dat is ook beleving."
Een persoonlijk contactmoment
"Het fietsen zien we echt als meerwaarde voor de cliënten. Ze zijn dan heel even weg uit de drukte van de groep. Als je gaat wandelen met ze dan doen we dat vaker met een grotere groep. Gaan we met de fiets, dan maak je echt één-op-één contact. Met sommigen heb je dan een gesprekje en benoem je de dingen die je onderweg tegenkomt. Je pakt de fiets ook gemakkelijk. De middenmotor maakt het voor ons namelijk prettig om te fietsen. Het maakt niet uit hoe zwaar de persoon is die voorop zit. Iedereen binnen de woongroep en dagbesteding De Lindeboom maakt gebruik van de fiets."
Een fietsommetje maken op het woonzorgpark
"Veelal fietsen we met de cliënten hier over het terrein om een fietsommetje te maken. Op het terrein ben je al snel 2,5 kilometer onderweg. Of om de client bijvoorbeeld naar de andere kant van het terrein te brengen. Heel praktisch. Af en toe nemen we de rolstoelfiets mee om een boodschap te halen of als een client bijvoorbeeld naar de opticien moet. Dan pakken we liever de fiets, dan de auto en voor de client is het dan een leuk uitje."