Blog Ernst Klunder over Green Deal-thema duurzame voeding: “De route ernaartoe is heel bepalend”
Als zorgorganisatie hebben wij ons gecommitteerd aan de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 Het doel van de Green Deal is een onomkeerbare transformatie bewerkstelligen naar zorg met minimale impact op klimaat, milieu en leefomgeving in 2050. Eén van de thema’s hierin is het werken aan gezonde, gevarieerde en duurzame voeding voor cliënten/patiënten en voor medewerkers. Denk aan het aanbieden van lokaal geproduceerde en plantaardige voeding. En aan het verminderen van het aandeel dierlijke eiwitten ten gunste van plantaardige eiwitten. Een heel interessant thema, maar ook best ingewikkeld.
Duurzame voeding in de zorg
Voeding is namelijk één van onze basisbehoeften. In de behoeftehiërarchie van Maslow vormt het de basis van de piramide, samen met ademhalen, slapen en het hebben van een dak boven je hoofd. En dat niet alleen, we associëren voeding met allerlei andere functies in het dagelijks leven: gezellig koken, sociaal boodschappen doen, relaties en ga zo maar door. Daarmee is voeding iets wat enorm dicht bij ons staat en veel belevingen en emoties oproept, getuige ook de vele duizenden boeken die over voeding zijn verschenen. Een deel daarvan gaat over gezonde voeding, maar slechts een zeer beperkt deel gaat over gezonde voeding in relatie tot duurzaamheid. En als we dat dan nog verder verfijnen naar duurzame voeding voor cliënten/patiënten wordt de spoeling dun. Inzichten over duurzame voeding voor mensen met een beperking kun je met een leeslampje zoeken. Tegelijkertijd weten we dat het behoorlijk ingewikkeld is om voedingsgedrag te veranderen. Voor mezelf sprekend: wat gezond is, vind ik niet altijd lekker en vice versa. Daarbij komt ook nog eens dat gezonde voeding vaak duurder is. Voor veel mensen met een beperking geldt dat betaalbaarheid van voeding meespeelt in de keuzes die gemaakt worden ten aanzien van voeding.
Eigen regie
Een andere invalshoek die het zowel interessant als ingewikkeld maakt: wie bepaalt wat gezonde voeding is en wat je mag eten? Los van richtlijnen van het Voedingscentrum en de wereld aan andere hulpmiddelen, gaat het uiteindelijk ook om zelfbepaling en zelfverantwoordelijkheid. Nogmaals voor mezelf sprekend: ik vind een stukje vlees op zijn tijd toch wel erg lekker en als ik met vrienden ben lust ik ook wel een biertje. Ik ben best bereid om vanuit duurzaamheidsperspectief te kijken of ik mijn voedingspatroon wat kan aanpassen. Maar het gevoel dat iemand anders je iets wil afnemen werkt niet. En hoe zit dat voor mensen met een beperking? In het VN-verdrag Handicap staat dat mensen met een beperking zo volledig mogelijk de regie over hun eigen leven moeten kunnen voeren. Dat gaat dus ook over de keuze om al dan niet gezonde en duurzame voeding te gebruiken. Met het doel is niks mis. Maar de route ernaartoe is dus heel bepalend.
Green Deal Duurzame Zorg
Binnen ’s Heeren Loo zijn we al een flink aantal jaren bezig met duurzaamheid in de breedste zin des woords. Ook voeding is daarbij een thema. We staan voor de uitdaging om voor 13.500 cliënten op honderden locaties door heel Nederland te zorgen voor gezonde, gevarieerde en duurzame voeding in lijn met de Green Deal Duurzame Zorg. Hoe we dat gaan doen? Daar gaan we de komende tijd met veel enthousiasme (verder) mee aan het werk. Ik hoop jullie daar binnenkort meer over te kunnen vertellen.
Ernst Klunder, voorzitter Raad van Bestuur ’s Heeren Loo