Er is file op het Nederlandse elektriciteitsnet. Nieuwbouw vraagt om veel meer elektra, we krijgen steeds meer laadpalen en er is een toename van onder andere domotica en IT. Kortom, de vraag naar elektra neemt toe. Het verzwaren van de infrastructuur gaat nog jaren duren. Waarom raakt dit de gehandicaptenzorg en hoe gaan we met netcongestie om?
Tussen wal en schip
Het ACM (Autoriteit Consument & Markt) kondigde in het voorjaar van 2024 voorrangsregelingen aan in de verdeling van elektra. Hier vallen de acute zorg en woningbouw onder, maar veel zorgaanbieders in de ouderen- en gehandicaptenzorg niet. Dat kan niet waar zijn. Niet alleen komt de toekomstbestendige zorg met passende huisvesting in de knel, ook het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Op veel plaatsen in Nederland kan nieuwbouw immers niet in gebruik worden genomen.
Mogelijkheden
Naast dat het essentieel is dat ook de langdurige zorg in de voorrangsregeling komt, kunnen we als zorgorganisaties ook zelf het nodige doen. Er is veel meer samenwerking met anderen nodig om bijvoorbeeld energie te verdelen en aansluitingen te combineren. De noodgedwongen keuze voor kleinverbruikaansluitingen in plaats van grootverbruikaansluiting is niet efficiënt en is duurder. We zullen het creatief en slim moeten aanpakken. Soms kan het opslaan van elektra in batterijen een oplossing zijn, maar in het algemeen zullen we vooral moeten inzetten op duurzame energieopwekking en –opslag. Dat kunnen we niet alleen en zeker met een niet toereikende NHC zijn ook de financiële uitdagingen groot. Ik nodig andere organisaties uit om samen met ’s Heeren Loo na te denken over mogelijkheden om met de problemen van netcongestie om te gaan.
Roeland Brouns, directeur Vastgoed