Blog Roeland Brouns: De invloed van de woonomgeving op onze cliënten

Met het ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg in 2018 hebben wij ons als 's Heeren Loo gecommitteerd aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van de CO2-uitstoot met 50% in 2030. Een van de andere doelen is de ‘gezondheidsbevorderende leefomgeving’ stimuleren. Iets waar wij met ons huisvestingconcept voor groepswonen al jaren mee bezig zijn. Ik deel graag onze inzichten met jullie.

Eerst even over het huisvestingsconcept voor groepswonen. Want wat is dat eigenlijk? Toen wij een aantal jaren geleden voor een grote ontwikkelopgave op onze zorgparken stonden, hebben we gezocht naar een vorm van standaardisatie. Zodat we niet elke keer opnieuw het hele ontwikkelproces hoeven te doorlopen. En om gericht te kunnen leren en verbeteren. Samen met zorgprofessionals, cliënten en vastgoedmedewerkers hebben we alle behoeften in kaart gebracht. Daarmee heeft de architect een vertaling naar ruimten gemaakt. Conclusie was dat 80 procent van de cliëntgroepen op onze woonzorgparken het beste in een groepswoning past: in een eigen studio met privé sanitair en een ruime gemeenschappelijke woonkamer. Hieruit is ons huisvestingsconcept voor groepswonen ontstaan. Sindsdien hebben we heel wat groepswoningen volgens dit concept opgeleverd. Maar daarmee zijn we er niet: we blijven continu leren en doorontwikkelingen.

Wij geloven dat de gebouwde omgeving mede van invloed is op hoe een cliënt zich voelt en gedraagt. We hebben in kaart gebracht wat werkt in de praktijk en passen dit heel bewust toe. Zo heeft elke cliënt een eigen studio met privé sanitair. Alle bewoners hebben zowel vanuit de woonkamer en als vanuit hun eigen studio uitzicht naar buiten en zien uit op het groen bij de woning. Ook voor bewoners in een rolstoel is het goed mogelijk om naar buiten te kijken. De huiskamer is zodanig in te richten dat je er verschillende zithoekjes kunt maken; bewoners kunnen zich terugtrekken en toch aanwezig zijn in de groepsruimte. De ruime opzet van de woonkamer en gangen voorkomt ongewenst fysiek contact. Het interieur zorgt voor een huiselijke sfeer en is afgestemd op de cliënten. De (open) groepskeuken is het centrale middelpunt in de woning en nodigt uit om bewoners te betrekken bij het bereiden van de maaltijden.

Dat het werkt weten we, want dat horen we terug uit evaluaties. Zo geven zorgmedewerkers aan dat er minder escalaties zijn. Cliënten geven aan zich er beter te voelen dan in hun oude woning en ervaren meer eigen regie. Dat betekent niet dat we stil blijven staan: we willen het huisvestingsconcept voor groepswonen blijven doorontwikkelen. Enerzijds door wat we uit ervaring weten en doen, wetenschappelijk te onderbouwen. Anderzijds door te onderzoeken welke factoren, zoals licht, geluid, binnenklimaat, materiaalgebruik, we kunnen optimaliseren. Dit doen we graag samen met collega-zorginstellingen en onderzoeksinstituten. Zo horen en leren we van elkaar en creëren we een omgeving die een zo positief mogelijk effect heeft. Voor het welbevinden van onze cliënten. Maar ook op de zorgvraag en dus de werkdruk van de zorgprofessionals. En natuurlijk ook: verwanten die op bezoek komen voelen zich ook bij ons thuis.

Roeland Brouns, directeur Vastgoed bij 's Heeren Loo 

Meer weten?

Bekijk ook ‘Huisvestingsconcept bevordert gezondheid bij 's Heeren Loo’ op de website van het RIVM.

Gerelateerde items

Terug naar boven