Blog Roeland Brouns: Woonzorgparken moeten de waardering krijgen die ze verdienen

Trots zijn we als ’s Heeren Loo op de negen woonzorgparken die we verspreid in Nederland hebben. Begin deze eeuw was de trend om ‘instellingsterreinen’ af te stoten en alle mensen met een (verstandelijke) beperking in de wijk te laten wonen. Toen al had ik daar mijn twijfels over: woonzorgparken hebben juist toekomst. Niet alleen gezien vanuit de zorg en de bewoners, maar ook vanuit het perspectief van vastgoed.

Natuurlijk is het gedachtegoed om mensen met een beperking ver weg te stoppen van de buitenwereld achterhaald. Maar het principe van een woonzorgpark waar meerdere cliënten bij elkaar wonen in een veilige omgeving, is heel waardevol. Het is niet voor iedereen haalbaar of wenselijk om in de wijk te wonen. De negen woonzorgparken van ’s Heeren Loo zijn elk uniek in ligging en opzet. De gemene deler is dat het voor onze cliënten een veilige woonomgeving is waar veel faciliteiten aangeboden worden, zoals: dagbesteding, recreatie en beweging. Niet ver weggestopt en afgesloten, maar toegankelijk voor buurtbewoners en onderdeel van de gemeente. Een belangrijke extra toegevoegde waarde is dat de parken een gezondmakende omgeving zijn vanwege het groen en de ruimte.

Vanuit vastgoedperspectief bekeken is het goed om het steeds schaarser wordende middel ‘grond’ in eigendom te hebben. Bezit van eigen grond betekent dat we bijvoorbeeld grondgebonden kunnen bouwen voor onze cliënten en kunnen blijven ontwikkelen. De vraag naar zorg en zorghuisvesting blijft altijd bestaan. En door de mogelijkheid de gebouwen flexibel te gebruiken, lopen we dus weinig risico dat de zorgparken massaal leeglopen.

Grote uitdaging is wel het exploitabel houden van de parken door de infra. Waar in de ‘reguliere’ wijken de infra voor rekening van de gemeente is, is dat bij woonzorgparken niet het geval. In de NHC (de normatieve huisvestingscomponent) wordt hier nauwelijks rekening mee gehouden. Het zou mooi zijn als de toekomstwaarde van woonzorgparken breed gedeeld wordt en weer de waardering krijgt die het verdient.

Roeland Brouns, directeur Vastgoed 's Heeren Loo

Gerelateerde items