Boeken voor én door mensen met een verstandelijke beperking

's Heeren Loo brengt samen met kinderboekenschrijfster Nanda Roep vier prentenboeken uit. Speciaal gemaakt voor én door mensen met een verstandelijke beperking.

Op woensdag 28 september is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Vierhuis in Apeldoorn de boekpresentatie geweest van deze bijzondere prentenboeken. Aan Ernst Klunder, lid van de raad van bestuur en aan Bas Jansen, regiodirecteur Apeldoorn zijn de eerste exemplaren van de boeken overhandigd.

Een eigen boek met de groep

Schrijfster Nanda Roep maakte al eerder boeken met andere doelgroepen. Zo ook met kleuters, voor KRO Kindertijd. In de pandemie, toen iedereen tijdens de eerste lockdown binnen zat, heeft ze via Zoom boeken gemaakt met de kleuters uit haar straat. Eén van de ouders was ’s Heeren Loo medewerker Martijn Schep. Hij zei meteen: ‘Dit wil ik ook voor de bewoners!’ Met dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie hebben vier groepen van ’s Heeren Loo Apeldoorn een eigen boek gemaakt. Samen met Nanda hebben zij het verhaal bedacht en zelf de tekeningen gemaakt. Deze vier boeken waren onderdeel van een pilotproject. Alle betrokken cliënten hebben een eigen exemplaar gekregen.

Ernst Klunder: “Ik ben zo blij met deze mooie boeken. Er bestaan nauwelijks boeken voor mensen met een beperking en hun belevingswereld. Volwassen mensen met een verstandelijke beperking lezen doorgaans kinderboeken. Die boeken worden over het algemeen gemaakt voor kinderen met een gemiddeld IQ. Het is erg fijn dat er nu boeken zijn gemaakt voor deze doelgroep. Hiermee wordt het schrijven en lezen van boeken nu inclusief gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking.”

“Ik vond het heel erg leuk om met deze doelgroep samen te werken,” vertelt Nanda. “Ik merkte dat zij erg enthousiast waren. Het was een mooie manier om de cliënten verstandelijk te stimuleren en taalsterker te maken. En dat is belangrijk omdat ze daarmee steeds beter hun eigen mening kunnen aangeven. In de boeken verwoorden ze wat er in hun gedachten leeft. Het gaat over de dingen waar ze zich echt mee bezig houden.”

Voorleesvideo's

Tijdens de feestelijke bijeenkomst zijn ook de bijbehorende voorleesvideo's in première gegaan. Mooie, leuke en ontroerende video's waarin de boeken vol overgave worden voorgelezen door Nanda en de cliënten. Eén van de begeleiders zei na de video’s heel trots: "Ik wist niet eens dat hij zo goed kon lezen!"

Bekijk de video’s via deze link
.

Foto bovenaan: cliënt Ramon met schrijfster Nanda tijdens de voorleesvideo.
Foto onderaan: cliënt Patrick overhandigt het eerste exemplaar aan Ernst Klunder, raad van bestuur.