Boekpresentatie prentenboeken voor en door mensen met een verstandelijke beperking

Op de eerste dag van de Kinderboekenweek vond een bijzondere boekpresentatie plaats in de Publieksboerderij de Proosdij in Ede. Vier prentenboeken, gemaakt in samenwerking met mensen met een verstandelijke beperking, zagen het levenslicht.

Onder begeleiding van kinderboekenschrijfster Nanda Roep, hebben 25 cliënten van 's Heeren Loo de verhalen in de boeken bedacht en de illustraties gemaakt.

Boekpresentatie

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden de eerste exemplaren van deze prentenboeken overhandigd aan regiodirecteur Saskia Emmerik. Vervolgens kregen de trotse cliënten die hebben bijgedragen aan deze boeken hun werk in handen. De boekpresentatie ging echter verder dan alleen het tonen van de boeken; ook de bijbehorende voorleesvideo’s gingen in première. Hierin lezen een aantal makers van de boeken hun verhalen voor.

Bekijk hier de voorleesvideo's:

De groep gaat verhuizen: https://youtu.be/K3bpSokAiSk
Bruiloft in het kasteel: https://youtu.be/PoDSk221g4E
Een eigen badkamer: https://youtu.be/9kKmmYZP1Wg
Jip houdt van lieve dinosaurussen: https://youtu.be/9UN25GdS03U

Een waardevol project

Dit project, geïnitieerd door Nanda Roep en collega Martijn Schep, heeft als voornaamste doel om lezen en schrijven toegankelijk te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Nanda Roep benadrukt het belang hiervan:

"Volwassenen met een verstandelijke beperking lezen doorgaans kinderboeken, terwijl deze boeken veelal geschreven zijn voor kinderen met een gemiddeld IQ. Er zijn vrijwel geen boeken beschikbaar die aansluiten bij de belevingswereld van mensen met een beperking, laat staan dat ze door deze groep zelf worden gemaakt. Met dit project hopen we daar verandering in te brengen."

Daarnaast voegt het project een waardevol aspect toe: door samen te werken met bewoners stimuleert het op een leuke manier hun verstandelijke ontwikkeling. Door hun gedachten te verwoorden, vergroten ze hun taalvaardigheid, wat van groot belang is voor hun interactie met anderen.

Deze inspirerende samenwerking tussen Nanda Roep en 's Heeren Loo vormt een positieve stap in de richting van inclusiviteit in de wereld van literatuur en biedt een mooie manier om mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.