Brief van Hersenz-cliënt aan haar huisarts

Een cliënt, die haar leven een flinke boost gaf dankzij behandelprogramma Hersenz, voelde de behoefte om haar huisarts te laten weten hoeveel het programma voor haar betekend heeft. In een brief aan de huisarts beschreef ze haar reis van worsteling naar vooruitgang en deelde ze hoeveel impact het programma op haar leven had gehad. Ze hoopt dat haar huisarts hierdoor meer mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) naar het behandelprogramma Hersenz zal verwijzen.

Lees haar brief aan haar huisarts:

"U schreef een verwijzing voor ’s Heeren Loo voor het behandelprogramma Hersenz voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), waarvoor ik u hierbij nogmaals hartelijk wil bedanken. Hersenz vraagt een grote inzet qua tijd en energie, ups en downs horen erbij, maar wat heb ik al veel geleerd! Het Hersenz programma biedt drie modules van elk veertien weken en inmiddels heb ik de eerste afgesloten en volg ik module 2. In de eerste module stond de impact van het hersenletsel centraal, in de tweede het omgaan met energie en in de derde is dat het verder gaan als (een door hersenletsel) veranderd mens. Het behandelprogramma biedt cognitieve groepsbehandeling, psychomotorische groepstraining en individuele behandeling.

Ik begrijp nu veel meer over de gevolgen, het effect van hersenletsel op mijn denken en handelen, op mijn dagelijks leven en in de omgang met anderen. Ik leer beter om te gaan met mijn emoties, maak duidelijk stappen in het anders en beter kiezen bij alles wat ik doe en mijn accu begint zich langzaam weer op te laden. Voor het eerst in 30 jaar omdat ik nu niet meer mezelf voortdurend overbelast. Ook onderbelasting is niet goed bij hersenletsel, weet ik nu.

Het hersenletsel is weliswaar blijvend maar fysiek en vooral mentaal ga ik echt vooruit. Mijn manier van denken is positiever geworden en ik ben een betere gesprekspartner met meer oog voor de ander. Ik kan privé weer eens afspraken maken en aan activiteiten meedoen en verwacht nog meer vooruitgang te boeken in de derde module.

Mijn man vond de partnerbijeenkomsten ook een hele positieve ervaring. De behandelaren zijn allemaal heel ervaren en kundig. Ik gun anderen dezelfde kans dus wilde u op deze manier graag even laten weten hoe positief ik over dit behandelprogramma ben."