Celina #kannietzonder schapen

Wat (of wie) is in jouw leven zo speciaal, dat je er niet zonder kan? Daar hoef je vast niet lang over na te denken. Cliënten die bij ’s Heeren Loo wonen en/of werken vertellen hier graag over. Deze keer Celina. Zij #kannietzonder haar lievelingsdieren: schapen.

Naam: Celina
Leeftijd:
 32 jaar
Ik woon: in Noordwijk
Ik werk:
 bij de schapen en Boerderij d'Overkant
Ik kan niet zonder:
 schapen

"Schapen betekenen heel veel voor mij"

Wat betekenen schapen voor jou en waarom kan je niet zonder ze?
“Ik ben helemaal gek op dieren, maar vooral op schapen. Het zijn erg leuke dieren. De schaapsherder hier op het terrein, Elzo, vroeg een keer of ik met hem en de schapen mee wou. We gingen vaak wandelen. Zo heb ik de schapen steeds beter leren kennen. De schapen betekenen heel veel voor mij. Ik ben iedere dag bij ze, want als ik bij ze ben dan word ik rustig.”

Wat vind je allerleukste van schapen?

“Het allerleukste aan schapen is dat ze knuffelig zijn. Ik geef ze vaak een aai over hun bol. En als ik ze roep, dan komen ze naar me toe. Een schaap is eigenwijs, daar kan ik erg om lachen.”

Hoe heten de schapen waar je voor zorgt?

“Onze kudde bestaat uit acht schapen. Sommige van deze schapen komen uit kuddes van wel 300 schapen. De schapen heten Brokje, Oma, Luna, Droppie, Silke, Hans, Vlekkie en Jeroen. De namen Luna en Droppie heb ik zelf verzonnen.”

Welke schaap is voor jou speciaal?

“Brokje is voor mij een speciaal schaap. Ze komt uit een andere kudde en ik ken haar al heel lang. Ik heb met haar lange wandelingen gemaakt met herder Elzo. Brokje liep dan altijd naast mij en dan praatte ik tegen haar.”

Je gaat iedere dag kijken bij de schapen. Wat doe je allemaal met de schapen als je voor ze zorgt?
“Ik doe veel met en voor de schapen. Zo geef ik ze iedere dag hun bix, verplaats ik ze als er geen vers gras meer is op de plek. Als het nodig is bekap ik de schapen samen met iemand, kijk ik ze na op ziektes en als het nodig is geef ik medicijnen. Heel soms ligt er een schaap op zijn rug en dan help ik hem omdraaien. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. En natuurlijk knuffel ik heel veel met de schapen.”


Je hebt mooie tochten door de bollenstreek gemaakt samen met de schapenherder. Kun je iets over dit avontuur vertellen?

“Met herder Elzo liep ik iedere dag van plek naar plek. Hier was de opdracht om de velden te begrazen. De langste trip die ik samen met herder Elzo liep was van Leiderdorp naar Noordwijk, dwars door de stad heen. En ik vond het ook bijzonder om met de schapen over het strand te lopen. Ook al was dat in de regen. Onderweg kijken veel mensen dan naar ons, want schapen op het strand dat zien ze niet vaak."

Jullie hebben ook een facebookpagina. Wat deel je daar over de schapen?

“Op de facebookpagina deel ik foto's en nieuwtjes over de schapen. Ik meld ook regelmatig dat de schapen NIET gevoerd mogen worden. Van oud brood en zelfs avondeten worden ze ziek. De pagina heet Berghschapen Willem van den Bergh Noordwijk.”

Waar word je naast schapen, nog meer heel erg blij van?

“Eigenlijk word ik van alle dieren blij. Thuis heb ik nog vier cavia’s en een konijn. In een apart hok hoor. Het zijn gewoon leuke dieren en ik kan niet zonder.”

Hoe ziet je leven er over 10 jaar uit?

“Ik hoop dat ik over 10 jaar een eigen kudde met schapen heb. Hoe ik dat ga doen, weet ik nog niet. Maar het lijkt me erg leuk.”

Gerelateerde items