Blog Kees Erends: Corona-crisis. Vergeet de mensen met een beperking niet!

Het applaus voor de zorgprofessionals afgelopen week was hartverwarmend. En ook de talloze initiatieven - klein en groot - die tot stand komen om de eenzaamheid van kwetsbare ouderen te verlichten, zijn creatief en doen ontzettend goed. Maar we lijken een grote groep kwetsbaren te vergeten: mensen met een (verstandelijke) beperking. Nieuwsuur besteedde zondagavond 22 maart aandacht aan ons. Daarin legt persoonlijk begeleider Michael Latuperissa uit Ermelo uit wat de corona-crisis betekent voor 'zijn jongens' en hemzelf en zijn collega's.

Ja, natuurlijk klapte ik mee voor de frontsoldaten in de ziekenhuizen. Maar mijn handen gingen ook op elkaar voor onze medewerkers van ’s Heeren Loo, en al hun collega’s in de zorg die werken met mensen met een (verstandelijke) beperking. Overal binnen onze organisatie zetten medewerkers zich in om er meer dan ooit voor onze cliënten te zijn. Juist nu ieders wereld, dus ook die van onze cliënten, zo veel kleiner is geworden en misschien de komende tijd door het corona-virus nog verder krimpt. Het merendeel van onze cliënten is meer dan kwetsbaar. Ze hebben veelal meer dan één beperking, vaak ook nog in combinatie met een zwakke gezondheid. Hun normale wereld is ook zonder de corona-crisis al veel kleiner dan die van ons.

Veilig houden

Al weken zijn we binnen ’s Heeren Loo bezig met het veilig houden van onze cliënten en onze medewerkers. We volgen de RIVM-richtlijnen en hebben bijvoorbeeld dus verwanten en andere bezoekers vanaf het begin van de corona-uitbraak gevraagd weg te blijven als ze in een van de risicogebieden waren geweest.

Ondertussen nemen we steeds verdergaande maatregelen. Voor onze medewerkers is het bijwonen van vergaderingen, bijeenkomsten, scholingen afgezegd. We hebben ons met onze cliënten teruggetrokken op de woningen en alle activiteiten gestaakt om zo min mogelijk contact onderling tussen de woningen en tussen woningen en de buitenwereld te hebben.

Onze scholen zijn dicht, bezoek is ingeperkt. En dagbesteding, voor veel van onze cliënten een belangrijk dagelijks lichtpunt, is sinds deze week gesloten omdat we immers afstand moeten houden. En dat kan niet als je in een groep in een drukkerij aan het werk bent. Of als je met grote groepen dicht bij elkaar knutselt bijvoorbeeld.

Maar hoe fantastisch om te zien dat we ook binnen ’s Heeren Loo dan met creatieve oplossingen komen. Dagbesteding wordt op veel woonzorgparken nu aan huis geleverd. In kleine groepjes worden huiskamers geschilderd en op afstand van elkaar buitenmeubels geschuurd. Elders zijn knutselpakketten gemaakt die bij de woningen worden afgeleverd. In kleine groepen, verspreid in de ruimte, zijn onze cliënten dan toch bezig met hun dagelijkse routine die zo belangrijk is voor de structuur in hun leven. Onze Pret-App, Netflix voor mensen met een verstandelijke beperking, wordt vaker dan ooit gebruikt. Zo blijft een doordeweekse dag toch nog een beetje gewoon onder deze voor iedereen bizarre omstandigheden.

GGD test ons amper

Tegelijkertijd bereiden we ons achter de schermen voor om een mogelijke besmetting op een van onze locaties zo goed mogelijk te kunnen opvangen als die zich voordoet. Maar daar lopen we eerder tegen beperkingen aan dan onze collega’s die elders in de zorg werken. Zo worden onze cliënten en medewerkers niet of sporadisch getest door de GGD. Er is daar nog steeds geen landelijk beleid helaas. Terwijl het gaat om een beperkt aantal. Het niet weten geeft veel onzekerheid en spanning. Heeft iemand griep, of toch het corona-virus? Waarom mogen wij dat niet weten? Nu zitten verkouden medewerkers wellicht ten onrechte ziek thuis, terwijl hun inzet zo hard nodig is.

Begrijp me goed, we snappen dat niet iedereen na elk kuchje getest kan worden op het corona-virus. Maar als iemand van onze medische dienst vermoedt dat een bewoner corona kan hebben, dan willen ook dat onze mensen getest worden, cliënt of medewerker. Als iemand dan besmet is kunnen we een bewoner geïsoleerd verplegen. Zo kunnen we ook verstandig met de beperkte hoeveelheid beschermingsmaterialen omgaan.

In de wereld om ons heen zien we hoe gevaarlijk dit virus is. Kwetsbare mensen met onderliggend lijden lopen de grootste risico’s. Mocht er zich een geval van besmetting gaan voor doen bij een van onze cliënten, dan willen we de risico’s van verdere besmetting onder een uiterst kwetsbare groep kunnen beperken. Datzelfde geldt voor onze zorgprofessionals. Meer dan ooit gaan ze tot het uiterste en stellen dezer dagen hun eigen gezondheid in de waagschaal, of die van hun naasten. Ondanks de bescherming die wij hen bieden, lopen ook zij extra risico’s en horen getest te kunnen worden.

Let een beetje op elkaar, dit geldt ook voor mensen met een (verstandelijke) beperking en degenen die zich voor hen inzetten.

Kees Erends, Lid Raad van Bestuur 's Heeren Loo (COO)

Gerelateerde items

Terug naar boven