Corona update n.a.v persconferentie 14 januari

Het aantal besmettingen met de omikron variant stijgt ondanks de lockdown explosief. Toch neemt de rijksoverheid een gecalculeerd risico. Afgelopen vrijdag hebben Premier Rutte en Minister Kuipers tijdens de persconferentie enkele versoepelingen afgekondigd voor de samenleving, maar ook wat aanscherpingen gedaan. De verwachting is dat het aantal besmettingen verder zal stijgen, maar tot minder ziekenhuisopnames zal leiden.

Versoepelingen vanaf 15 januari

  • Thuisbezoek maximaal 4 personen.
  • Maximale groepsgrootte binnen en buiten is 4 personen.
  • Mensen kunnen vanaf zaterdag 15 januari weer in niet-essentiële winkels terecht; ze mogen bijvoorbeeld ook weer een afspraak maken bij de kapper of bij andere contactberoepen. Tot 17.00 uur en met mondkapje.
  • Binnen sporten en amateur kunst- en cultuurbeoefening wordt weer mogelijk. Met een coronatoegangsbewijs en zo veel mogelijk een mondkapje op. Publiek is daarbij nog niet toegestaan.
  • Universiteiten, hogescholen en het mbo mogen weer fysiek lesgeven. Onder voorwaarden.
  • Quarantaineplicht voor mensen die een boostervaccin hebben gehad of recent met corona besmet zijn is aangepast.

Aanpassing quarantaineplicht voor cliënten en medewerkers met booster

Tijdens de persconferentie is een nieuw quarantainebeleid aangekondigd. ’s Heeren Loo heeft besloten om het nieuwe beleid per direct in te laten gaan voor zowel cliënten als voor medewerkers. Wat er verandert is dat huisgenoten en overige nauwe contacten niet in quarantaine hoeven, als ze korter dan 8 weken geleden of na 1 januari 2022 corona hebben gehad of als ze een boosterprik van minimaal 1 week oud hebben gehad. En mits ze geen klachten hebben. Deze cliënten hoeven niet meer in quarantaine, tenzij de arts- in samenspraak met driehoek- anders oordeelt. Dit geldt dus alleen als ze zelf geen klachten hebben. Bij klachten laat je je nog steeds testen en in afwachting van de resultaten, blijf je thuis.

Aanscherping: Bredere inzet van medische mondmaskers 

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit beleid zal dus, net als in rest van de samenleving, ook gaan gelden op werkplekken en dagbestedingslocaties voor medewerkers en cliënten in de gehandicaptenzorg.

Medische mondmaskers

Je krijgt het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes meer te dragen. Je kunt beter wegwerpmondkapjes gebruiken, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Dit zijn de blauwe mondneusmaskers. Het gaat hierbij om medische of chirurgische mondneusmaskers (minimaal type II) die een CE-keurmerk hebben. Dit staat op de verpakking. Zorg dat het mondkapje je neus, mond en kin bedekt.

Dashboard

Op het dashboard coronamaatregelen staan de afspraken per regio. Het dashboard is woensdag weer up to date. Kijk op rijksoverheid.nl voor een overzicht van alle maatregelen in Nederland.

    Gerelateerde items

    Terug naar boven