Corona update n.a.v. persconferentie 15 februari

Op dinsdag 15 februari was er weer een persconferentie waarin minister Kuipers versoepelingen aankondigde. In dit bericht beschrijven we de algemene situatie, zetten we de versoepelingen op een rij en laten we zien wat deze versoepelingen betekenen voor 's Heeren Loo.

Persconferentie 15 februari 

De omikronvariant is aan het uitdoven zo zegt het RIVM. Alles gaat weer open, in 3 stappen. Alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten, blijven gehandhaafd. 's Heeren Loo volgt de landelijke versoepelingen, maar heeft ook te maken met zorg specifieke richtlijnen. Regio's bepalen zelf het tempo en de ingangsdata van de versoepelingen. Bekijk de maatregelen op rijksoverheid.nl.

Wat betekenen de maatregelen voor 's Heeren Loo?

  • Maximaal aantal bezoekers thuis vervalt. Bezoek is dus ook bij ons weer van harte welkom, wel adviseren we om dit in afstemming te doen met de begeleiding.
  • Bij besmetting ga je 5 dagen in isolatie in plaats van 7 dagen. Je mag pas uit isolatie als je 24 uur geen klachten meer hebt. Dit geldt ook voor cliënten. Er verandert voor cliënten op woonlocaties niets aan de richtlijn rondom testen. Cliënten die een booster hebben gehad, hoeven niet meer in quarantaine als een huisgenoot corona heeft. Ook hoeven zij alleen te testen bij klachten. Zo voorkomen we onnodig vaak testen.
  • 1,5 meter en mondkapje blijven een dringend advies, maar geen verplichting meer. Bij 's Heeren Loo vervalt de mondkapjesplicht buiten de directe cliëntenzorg. ’s Heeren Loo vraagt nog wel van alle medewerkers: ben je verkouden, negatief getest bij de GGD en ga je weer naar je werk? Draag dan een chirurgisch mondmasker ten minste type II zolang je verkoudheidsklachten hebt. De landelijke PBM richtlijn voor de zorg is vooralsnog niet aangepast. Dat betekent dat medewerkers die werken in de directe zorg preventief een mondkapje blijven dragen ter bescherming van de cliënten en zichzelf. Voor wat betreft de afbouw van het gebruik van mondkapjes volgen we de richtlijnen voor de zorg. Buiten hoef je geen mondkapje meer te dragen.

Zelftesten cliënten 

Begeleiders testen soms cliënten met een zelftest. Ons gezamenlijke uitgangspunt is dat we alleen testen bij klachten en dan een PCR. Preventief zelftesten bij cliënten (zonder dat de cliënt klachten heeft) doen we alleen in goed overleg en met een duidelijk doel.

Basismaatregelen 

Het blijft voor iedereen verstandig om je nog steeds aan de adviezen te houden die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken. Zoals handen wassen, hoesten en niezen in de ellenboog, geen handen schudden, afstand houden of het dragen van een mondkapje op plekken waar het druk is, voldoende frisse lucht, testen bij klachten en het halen van een vaccin of boosterprik.

Dashboard coronamaatregelen 

Regio's bepalen zelf het tempo en de ingangsdata van de versoepelingen. Op het dashboard coronamaatregelen vind je per regio de geldende maatregelen. Deze pagina's worden per ommegaande aangepast.

Gerelateerde items

Terug naar boven