Corona update n.a.v. persconferentie 25 januari

Dinsdagavond hebben Premier Rutte en minister Kuipers versoepelingen aangekondigd (rijksoverheid). Zij geven aan dat het aantal besmettingen zeer hoog is en met de nieuwe versoepelingen verder zal gaan stijgen. De druk op de zorg zal weer toenemen. Bij omikron komen gelukkig wel minder mensen in het ziekenhuis. Ook helpen vaccinatie en de boostervaccinatie volgens de deskundigen goed tegen ziekenhuisopname. Daarnaast benadrukt Kuipers dat de leefregels belangrijker zijn dan ooit tevoren. Dus: houd afstand, ventileer, testen bij klachten en gebruik mondkapjes. De maatregelen gingen woensdag 26 januari in. Dit pakket geldt voor 6 weken, maar over 3 weken - dinsdag 8 maart - is er opnieuw een weegmoment.

Wat betekenen de maatregelen voor 's Heeren Loo?  

  • De scholen van ’s Heeren Loo volgen het landelijke beleid, zie bericht van de PO-raad.
  • Onze winkels en horecagelegenheden mogen weer open onder voorwaarden. Per regio wordt bekeken hoe en wanneer de versoepelingen gerealiseerd kunnen worden. Dit wordt gecommuniceerd via de nieuwberichten in de regio’s en de managers.  

Quarantainemaatregelen bij ’s Heeren Loo

  • Quarantainemaatregelen voor scholen en BSO worden versoepeld. Alleen kinderen die klachten hebben of positief getest zijn, blijven thuis.  
  • De quarantainemaatregelen voor volwassen cliënten zijn niet veranderd. Dat betekent dat huisgenoten en overige nauwe contacten niet in quarantaine hoeven, als ze korter dan 8 weken geleden of na 1 januari 2022 corona hebben gehad of als ze een boosterprik van minimaal 1 week oud hebben gehad. En mits ze geen klachten hebben. Deze cliënten hoeven niet meer in quarantaine, tenzij de arts - in samenspraak met driehoek - anders oordeelt. Bij klachten laat je je nog steeds testen en in afwachting van de resultaten blijf je thuis.

Zelftesten 

Het gebruik van zelftesten wordt steeds meer geadviseerd. Ook ’s Heeren Loo adviseert medewerkers om in bepaalde situaties – voorafgaand aan het werk – een zelftest te doen. Bijvoorbeeld als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die corona en werken met een kwetsbare doelgroep. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Er zijn situaties waarin ook cliënten zelftesten doen, bijvoorbeeld op de scholen van ’s Heeren Loo.

Aandacht voor informele zorg 

De druk op de zorg blijft onverminderd hoog en daar zullen we - ook voor de toekomst - oplossingen voor moeten vinden. We willen vrijwilligers en verwanten meer gaan betrekken. We weten dat velen van hen graag mee denken en meehelpen.

Meer informatie

Op het dasboard coronamaatregelen staan de afspraken per regio. Het dashboard is vanaf vrijdag 28 januari weer up-to-date. Kijk op rijksoverheid.nl voor een overzicht van alle maatregelen in Nederland.

Gerelateerde items

Terug naar boven