Cubicles voor cliënten

Voor iemand met een (licht) verstandelijke beperking is het reguleren van zintuigprikkels meestal een uitdaging. Als hij/zij zelf niet (helemaal) in staat is om dit te doen, is hulp nodig vanuit de omgeving. Het gaat altijd om het vinden van de juiste balans en die is persoonsafhankelijk. Te veel prikkels kan leiden tot stress, te weinig tot frustratie. Wanneer de perfecte balans is gevonden, is ruimte voor ontwikkeling.

Maar hoe zorg je voor ondersteuning bij zelfregulatie? Om antwoord te vinden op deze vraag, gingen Johan Elbers en Jan Jakob Leidekker van het Innovatielab van woonzorgpark Groot Schuylenburg ’s Heeren Loo te Apeldoorn om tafel met een groep cliënten die zich inzetten voor team Multimedia. Dit team verzorgt al jaar en dag digitale tv- en radio-uitzendingen van en voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit de gesprekken kwam naar voren dat een teamlid optimaal functioneert als hij/zij te allen tijde keus heeft uit drie opties: ‘middelpunt, zijlijn of beschut’. Interessant! Met dit gegeven ging het Innovatielab aan de slag.

Er werd een experiment opgezet voor de optie ‘beschut’: een éénpersoons cubicle met akoestische wanden, dat als deelplek in de ruimte staat. Het bijzondere aan de zitplek is dat er maar één ingang is en dat er een koptelefoon is tegen geluidsoverlast. Cliënten bepalen zelf of en zo ja wanneer ze van de cubicle gebruikmaken. En op welke wijze: veel of weinig beschutting. Om het gedachtegoed van de cubicles te ondersteunen is er in de ruimte ook gezorgd voor licht-, geluid- en luchtregulatie.

Op de foto zien we Dion druk aan het werk voor team Multimedia. Dion: ‘Ik houd ervan om voor de camera te staan. Presenteren vind ik leuk. Soms ben ik ook DJ. Is ook leuk om te doen. En toch ben ik best gevoelig. Zeker als ik het druk heb en er veel lawaai is. Het lijkt dan net of mijn oren op slot gaan. Op zo’n moment moet ik gaan zitten op een rustig plekje. Soms een half uur, soms een hele dag. Tot ik weer rustig ben. Ik heb de cubicle uitgeprobeerd. Die is top. Zo weet iedereen dat ze me even me rust moeten laten.’

Het Innovatielab heeft in 2022 elf cubicles voor de bewoners van Groot Schuylenburg gemaakt t.w.v. 14.314,91 euro. Deze zullen komend jaar worden doorontwikkeld. We zijn dankbaar dat we dit hebben kunnen doen vanuit een nalatenschap, want de reguliere zorgbudgetten dekken dit soort kosten niet. Cliënten, zorgbegeleiders en verwanten die een cubicle willen uitproberen, hoeven enkel langs te gaan bij de Innovatielab aan de Laan van Groot Schuylenburg 411, 7325 BT Apeldoorn of te bellen naar Jan Jakob Leidekker 06 - 20 93 97 48.