Dagritme zoveel mogelijk behouden

"Het hing in de lucht dat er wat stond te gebeuren. Toen het eenmaal 'lockdown' was, is meteen overlegd met de dagbesteding hoe we dit op de groep konden invullen."

Pb’er Joost is heel blij met de ruimte die er ter beschikking is. "Onze grote woonboerderij in Boven-Leeuwen heeft twee woonkamers. Een daarvan hebben we tot werkruimte omgebouwd. Daar wachtte de dagbesteding én het werk dat in de lijn lag van wat onze bewoners normaal gesproken doen, of dat zoveel als mogelijk bij hen aansloot. De bewoners gingen er elke werkdag om 9.30 naar toe: de boterhammen gesmeerd en drinken mee, net als anders. De woonbegeleider was er dan om 16.00 uur weer om het over te nemen van de dagbesteding. Dat ging goed, maar de animo onder de bewoners liep gaandeweg wel iets terug." 

Geen buitenactiviteiten meer

Door de lockdown kwamen de buitenactiviteiten te vervallen. "Toen bleek dat die periode wel even ging duren, hebben we extra uren aangevraagd. Daarmee konden we twee keer per week met de bewoners naar buiten: wandelen, fietsen. Dat was fijn, even van de groep af."

Contact

Verder was er eerst geen, en later beperkt familiebezoek mogelijk. Met vele foto's en filmpjes en door videobellen is contact gehouden. Hiervan maakten ook de twee bewoners gebruik die naar hun ouders zijn teruggegaan. "Zo bleef er een lijntje met de groep, voor beide partijen nodig. Half juni kwamen ze weer terug; de overgang ging goed, al was dat wel spannend. Ze waren toch twee maanden weggeweest." De lockdown was voor iedereen zwaar, het gemis van familie erg. "De 'bezoeken op afstand' gaven al wel enige verlichting. Die organiseerden we op de veranda. Met twee verschillende looproutes en een lange brede tafel tussen ouders en bewoners verliep dat prima. Iedereen hield zich goed aan de RIVM-regels en beide kanten konden zien dat ze het goed maakten." 

Terug naar 'bijna normaal'

"Begin juli zijn we met de dagbesteding op de woning gestopt. Toen kon een groepje weer naar Druten waar ze gewoonlijk werken, voorlopig nog wel zonder contact met andere 's Heeren Loo-bewoners. En deels met aangepast werk. Ook het individuele taxivervoer mocht weer, waardoor externe dagbesteding ook weer kan. Bijna iedereen gaat dus naar zijn eigen werkplek. Op bezoek bij de ouders is onder voorwaarden weer mogelijk. En nu zijn we aan het kijken naar de inzet van onze vrijwilligers: wat kan al wel, wat nog niet. We hebben bijvoorbeeld een vrijwilliger die wekelijks langs kwam met haar hond om te gaan wandelen. Hoe organiseren we dat coronaproof? De natuurlijke schakeling is terug en je ziet hoe fijn dat is voor onze bewoners en hun ouders, terug naar 'bijna normaal'." 

Tip

Joost is heel trots op iedereen die betrokken is, en zeker op alle ouders. "We hebben er samen het beste van gemaakt en dat zorgde ervoor dat deze moeilijke periode draagbaar was." Hij hoopt een volgende keer wel op maatwerk per woning, heeft het idee dat verstandelijk beperkten nu te lang als één groep zijn beschouwd terwijl ook daarbinnen veel verschillen zijn. "Differentieer! Onze bewoners weten bijvoorbeeld na verloop van tijd heel goed wat wel en niet mag. En houden zich daar ook goed aan. In het begin gaven wij, macht der gewoonte, nog wel eens iemand een high five. Werden we door een bewoner gecorrigeerd: 'dat mag niet, het moet zó!' En hij liet mooi de elleboogknuffel zien…"

Gerelateerde items

Terug naar boven