“Daten is spannend, maar ook heel leuk”

Kriebels in je buik en met je hoofd in de wolken. Er is niets mooiers dan verliefd zijn. Maar wat als je je grote liefde nog niet gevonden hebt en je daten spannend vindt? Of niet weet hoe of waar je iemand kan ontmoeten? Dan staan datecoaches Ellen en Annemieke voor je klaar. Zij geven workshops aan mensen met een verstandelijke beperking die op zoek zijn naar liefde of vriendschappen.

Ellen: “Onze doelgroep is kwetsbaar en soms beïnvloedbaar. Het is fijn dat we hen daar een stukje mee op weg kunnen helpen. Mensen met een verstandelijke beperking lopen best wel tegen veel dingen aan. Zoals spanning, vertrouwen en onzekerheid. In onze workshops gaat het hier vaak over. We brengen mensen die interesse hebben in liefde in kleine groepjes bij elkaar. Via hun begeleider komen ze bij ons terecht. De workshop heet ‘Eerste hulp bij dating’. We praten over waar ze naar op zoek zijn. Soms is het liefde, maar het kan ook seksualiteit zijn of juist een vriendschap. Daarnaast hebben we het over daten. Waar kan je iemand ontmoeten, waar kan je op een date over praten en wat zijn veilige datingsites. Het mooie van met elkaar in gesprek gaan is dat je dingen bij elkaar herkent. Soms kan dat net een zetje geven in het zelfvertrouwen om te durven daten.”

Veilige datingwebsites

Annemieke benadrukt dat ondanks dat daten spannend kan zijn, het natuurlijk ook heel leuk is. Om het iets minder spannend te maken adviseert ze cliënten gebruik te maken van veilige datingsites als Uniek Dating. “Bij zo’n datingwebsite is er meer controle over wie er deelneemt. Je vindt hier gelijkgestemden. En er kan, als je dat wilt, iemand van het bureau als tussenpersoon mee op date. Dat kan een veilig gevoel geven.” Ellen: “Daten via apps als Tinder kan leuk zijn, maar ook gevaarlijk. Soms kom je in contact met mensen die niet het beste met je voor hebben.”

De beste plek om te daten is volgens Annemieke een plek waar ook andere mensen komen. “Je kan van tevoren met je date overleggen wat je allebei leuk vindt. Houd je beide van films, dan kan je naar de bioscoop gaan. Houd je van lekker eten, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een restaurant. En vertel altijd aan iemand waar je bent en dat je op date bent. Verder geef ik iemand die gaat daten mee dat het belangrijk is om gewoon lekker jezelf te zijn. Om je niet anders of stoerder te gedragen dan je bent. Ellen: “Jezelf blijven kan soms moeilijk zijn, vooral door de zenuwen. Laat de leukste versie van jezelf zien en houd rekening met de gevoelens van een ander.”

Valentijnsdag

Valentijnsdag is een dag om extra stil te staan bij de liefde. Maar dat hoef je volgens datecoach Annemieke niet meteen heel groots aan te pakken. “Het zit hem vooral in de kleine gebaren. En in aandacht voor elkaar. Een klein kaartje waarop staat dat jij er mag zijn, kan voor iemand anders iets heel groots betekenen.” Voor wie zich alleen of eenzaam voelt op de dag van de liefde, adviseert Ellen om afleiding te zoeken. “Kijk of je met iemand iets leuks kan gaan doen, zodat je je niet extra alleen voelt op zo’n dag.”

Match

Naast het geven van workshops, worden de datecoaches blij van het bij elkaar brengen van mensen. Ellen: “Het hoort eigenlijk niet meer bij mijn werk, maar soms kan ik het niet laten mensen met elkaar te matchen. Zo hoorde ik laatst dat er een jongen met autisme op zoek was naar een vriendschap. Hij houdt enorm van treinen. En ik kende een andere jongen van ongeveer dezelfde leeftijd die ook gek is op treinen. Ik heb hen bij elkaar gebracht en dit is uitgegroeid tot een vriendschap. Hoe mooi is het dat je elkaar dan vindt.”

Gerelateerde items