De impact van zorginnovatie

De impact van zorginnovatie

Op dinsdag 5 november kwamen 170 geïnteresseerden vanuit diverse bedrijven, zorgorganisaties, hogescholen en universiteiten naar woonzorgpark Groot Schuylenburg van ’s Heeren Loo in Apeldoorn. Daar vond de netwerkbijeenkomst ‘Impact met zorginnovatie?’ plaats. Kenmerkend was de praktische insteek: vragen uit de dagelijkse praktijk werden voorgelegd aan de bezoekers. Want: welke impact kan zorginnovatie nu eigenlijk maken?

Oplossingen voor alledaagse vragen

Een unieke kans om gebruik te maken van een berg aan kennis, expertise en ervaring. Bedrijven op het gebied van e-health en zorgtechnologie, collega-zorgorganisaties, gemotiveerde studenten: iedereen boog zich samen over de praktische vragen waar zorgmedewerkers een oplossing voor zoeken. Die ochtend hadden we hen in een medewerkersbijeenkomst gevraagd: waar zoek jij een oplossing of antwoord voor, of het nu gaat om goed leven voor de cliënt of mooi werk voor de zorgmedewerker? En hoe kan technologie of innovatie bijdragen aan een oplossing? Daar kwamen hele concrete casussen uit, bijvoorbeeld:

  • Wat zou kunnen helpen om gemalen voeding in gezonde hoeveelheden te portioneren?
  • Hoe kunnen cliënten zelfstandiger reizen? Zijn hier apps voor gericht op de doelgroep?
  • Hoe kan innovatie onze cliënt helpen om meer te bewegen?
  • Hoe kunnen we het ik-boekje van een cliënt digitaliseren?
  • Hoe kan technologie ons helpen om opgedane kennis na een cursus te delen met de rest van het team? En ons er scherp op houden dat we het toepassen?

Verdeeld over verschillende werktafels, gingen de bezoekers aan de slag. Nieuwe samenwerkingen aangaan en kennis delen was een bedoeld en logisch gevolg. Want samen weten we veel. En kunnen we meer. Zo ontstonden er werkgroepen en toezeggingen voor een vervolg, want iedereen kon aangeven of ze zich aan een vraag wilde committeren.

Inspiratiemarkt en Awards

De werktafels werden afgewisseld met inspirerende demonstraties van innovatieve producten, zoals de Four Senses stoel van Health2Work. Deze stoel vermindert in een vroeg stadium oplopende spanning bij iemand met een verstandelijke beperking. De stoel vormt zich als een cocon om je heen, wat zorgt voor een veilig en geborgen gevoel. Met ingebouwde geluidsboxen, speciale verlichting en een tablethouder voor muziek of films, biedt de stoel een rustgevende ervaring voor zintuigen. Ook werden er Innovatie Awards uitgereikt, o.a. aan Shannon Smit, student aan de Universiteit Twente. Zij ontwikkelde met ons een applicatie waardoor cliënten nog meer persoonlijke inspraak krijgen in de keuze voor dagactiviteiten.

Gelanceerd: de Pret-app

De dag werd afgesloten met de lancering van de Pret-app. Een belevingsgerichte app met liedjes, toneelstukjes en verhaaltjes in beeld en geluid, gemaakt door medewerkers van ’s Heeren Loo in samenwerking met het bedrijf Incentro. Ontstaan vanuit de wens om mensen met een ernstig meervoudige beperking, die niet zelf naar het theater kunnen, toch een theaterbeleving te geven.

Pret-app downloaden voor iOS (beschikbaar voor Apple devices, Android volgt later)

Gerelateerde items

Terug naar boven