De Koninklijke Loop van Salih, Peter en Michel

Salih, Peter en Michel in Ermelo zijn er maar druk mee: de voorbereidingen van de Koninklijke Loop op zaterdag 18 mei vragen veel tijd. Met deze wandeltocht tussen Kootwijk en Apeldoorn met afstanden van 2½, 6, 10 of 15 kilometer willen zij geld ophalen voor het Liliane Fonds. En de tocht heeft nog een ander goed doel: een mooie dag organiseren en beleven met mensen met en zonder beperkingen.

“Met de Koninklijke Loop willen we andere mensen met een beperking verder helpen”

Het idee ontstond bij begeleider Salih: “Mijn schoonvader heeft er met de wandelbond voor gezorgd dat de ‘Koninklijke Weg’ er is gekomen. Een rolstoelvriendelijk pad van paleis Noordeinde naar paleis het Loo. Daar wilde ik iets mee doen. Mijn manager tipte mij om dat eens met de ervaringsdeskundigen op het woonzorgpark in Ermelo te bespreken.”

Verschillende afstanden: iedereen kan meedoen

Ervaringsdeskundigen Peter en Michel waren meteen enthousiast en dachten goed mee. Zo stelde Michel voor om verschillende afstanden te doen. Michel: “Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen, ook mensen die niet zo ver kunnen lopen. Ik ga de 15 km doen. Daarvan doe ik een deel met de handbike en de rest van de afstand word ik geduwd in mijn rolstoel. Waarschijnlijk door mijn vrijwilliger.” Peter gaat ook voor de maximum afstand: “Het is wel ver, maar ik kan het wel, denk ik. Ik ga samen met mijn vrijwilliger Freek of mijn belangenbehartiger lopen.” Het is dan ook de bedoeling dat iedereen een wandelmaatje krijgt. Voor mensen die het al lopende toch te zwaar vinden, is er een pendelbus.

Voor mensen met een beperking in Kameroen

Ook de keuze van de bestemming van de donaties is door de heren uitgebreid besproken. Goede doelen van de kerk, de Wilde Ganzen en het Liliane Fonds passeerden de revue. Uiteindelijk viel de keuze op het Liliane Fonds. Michel: “Op TV zagen er een filmpje van Socutera over een revalidatiecentrum in Kameroen voor mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. We willen deze kinderen ook vooruithelpen, want daar zijn bijna geen hulpmiddelen en ze kunnen door hun handicap niet naar school.” Peter vult aan: “Oude rolstoelen van ’s Heeren Loo gaan vaak ook naar mensen in arme landen.”

Veel hulp

Michel en Peter zijn onder de indruk van wat er allemaal geregeld moet worden. Ze zijn er al een jaar mee bezig. Inmiddels is daar al een deel van klaar: de website dekoninklijkeloop.nl, toestemming van de gemeente en politie, de pendelbus, een verpleegkundige, het draaiboek, flyers en shirtjes met het logo van de Koninklijke Loop voor een volleybalteam van ‘s Heeren Loo. Op het programma staan nog: hulpposten, lunchpakketten, bidons, een persbericht naar de media en andere instellingen en heel veel lobbyen. Salih: “Het is geweldig hoeveel hulp we krijgen. Collega’s die van de loop horen, melden zich aan als vrijwilliger en vragen soms ook familie of vrienden om te helpen. Ook cliënten dragen hun steentje bij, zij gaan flyeren en bemannen straks ook de hulpposten. Het is echt een gezamenlijk project.”

Eindpunt de Grote Kerk in Apeldoorn

De wandeltocht eindigt voor iedereen tegelijk in de Grote Kerk in Apeldoorn. Daar wacht het ontvangstcomité met onder andere de wethouder uit Apeldoorn. Ook is er een drankje voor de deelnemers. En, niet onbelangrijk, de deelnemers krijgen er een medaille ter herinnering.

Voor Peter is de loop geslaagd als de beoogde €1500,- is opgehaald en hij de 15 km heeft uitgelopen. Michel vindt het belangrijk dat er zich genoeg mensen opgeven - er is plaats voor 50 - en natuurlijk ook dat hij de hele afstand aflegt. Salih hoopt een mooie dag waarin samen en ontmoeting centraal staan: “In de voorbereiding zie ik al dat er medewerkers, cliënten en vrijwilligers samenwerken. Dat is mooi!”

Over de toekomst van de Koninklijke Loop hebben Peter en Michel meerdere ideeën. “We gaan na 18 mei eerst kijken hoe het gaat. Misschien kunnen we volgend jaar voor meer deelnemers en een hoger bedrag gaan. Mogelijk kiezen we een ander goed doel. Dat weten we nu nog niet.” Salih vult aan met een droom voor de toekomst: “Misschien kan de loop ooit zelfs in een aparte stichting ondergebracht worden en op die manier jaarlijks verder doorgaan.”

Meedoen en/of doneren?

Wil je meedoen (inschrijven kan tot 13 mei) of alleen doneren? Lees meer op de website van de Koninklijke Loop [ https://dekoninklijkeloop.nl/ ].