“De tijd voor de juiste keuzes”

De zomerperiode is voor mij een tijd van bezinning. Halverwege het jaar, terugkijken naar deel 1 en vooruitkijken naar deel 2. Wat ging goed, wat kan beter, zowel op het werk als thuis. Het is ook tijd voor vakantie, om even je zinnen te verzetten. Met je geliefden om je heen of om juist even met jezelf te zijn. Een boek lezen waar je niet aan toe kwam, vaker wandelen of sporten dan gewoonlijk, gedachteloos mijmeren zonder iets te moeten en ga zo maar door. De ene heeft de mogelijkheid om op pad te gaan, de andere moet of wil thuisblijven. En de ene is gebonden aan de schoolvakanties, de andere kiest voor het najaar. Ikzelf ben net terug van een vakantie met mijn gezin in Frankrijk. Ja, we hebben erg genoten en ik voel me weer opgeladen voor de tweede helft van 2021. Alhoewel ik me tegelijkertijd realiseer, dat ik me net zoals vorige zomer wat onrustig voel door het aanhoudende corona-gedoe om ons heen. Goed dus dat je wat vrije tijd krijgt en neemt, maar eerlijk is eerlijk voor iedereen in de zorg is dat na zo’n zwaar jaar ook meer dan verdiend én nodig om weer volledig op krachten te komen!

Eind augustus breekt voor ons ook weer de tijd aan om de begroting voor het volgende jaar te maken. Dat lijkt ver weg, toch vliegt vaak de tijd. Ik heb het jullie al eerder verteld: het huishoudboekje van onze regio is op dit moment niet op orde. Zonder acties steven we af op een flink tekort. Dat moeten we samen voorkomen! In ons tweejaren-verbeterplan staan daarom allerlei acties om dit financiële gat te dichten. Denk aan de optimale inzet van personeel, verminderen van zowel overheadkosten als inhuur van uitzendkrachten en zzp’ers en intensiveren van begeleiding bij ziekteverzuim. Helaas zien we dat het vinden van goed personeel in heel veel branches moeilijk is; dat geldt ook zeker voor de zorg. Het is dan ook alle hens aan dek om onze medewerkers te behouden en nieuwe te werven. Bovendien bleek deze zomer opnieuw dat het lastig was om alle roosters sluitend te houden. Gelukkig starten we na de vakanties weer met vereende krachten.

Neem jij thuis altijd de tijd om de juiste keuzes te maken, voor je vakantieplannen, voor je dierbaren, voor het huishoudboekje? Ik nodig je actief uit om dit ook in onze regio te doen. Denk mee over de beste zorg voor de cliënten, hun ouders, verwanten, cliëntvertegenwoordigers en de vrijwilligers. En vooral hoe we dat ook betaalbaar kunnen houden. Want wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Daarvoor hebben we ieders flexibiliteit nodig. In de zorgwoningen en dagbestedingslocaties is het noodzaak dat je binnen de begroting van die groep blijft door bijvoorbeeld goed op te letten bij de boodschappen. Zie je mogelijkheden in het rooster, geef dat dan aan. En grote investeringen moeten echt eerst aangevraagd worden. Dit zijn wat voorbeelden waarvoor iedereen zich kan inzetten en zo actief kan bijdragen aan onze ‘financiën op orde’. Wat je nog meer zult merken? De begroting zal krapper zijn dan voorheen en strakker worden gevolgd. Want echt, we moeten het samen doen. En ja, dat gaat ons lukken!

Colette van Driel, regiodirecteur