De Voetbalwerkplaats viert 5-jarig jubileum

Vrijdag was het feest bij De Voetbalwerkplaats van ’s Heeren Loo. Samen met o.a. Wethouders Peter de Haan en Maud Hulshof en bestuursleden van de verenigingen Blauw Geel’55 Ede en SKV Wageningen, vieren de cliënten en medewerkers het 5-jarige jubileum.

Bij de Voetbalwerkplaats werken mensen uit kwetsbare doelgroepen met bijvoorbeeld een (lichte) verstandelijke beperking. Door een uniek aanbod van sporten en werken worden veelal jonge cliënten voorbereid op een plek in de samenleving. De Voetbalwerkplaats ondersteunt in het onderhoud van de sportcomplexen van de verenigingen Blauw Geel’55 in Ede en SKV in Wageningen. Daarnaast wordt er natuurlijk elke dag als het werk gereed is gevoetbald. Tijdens het voetballen worden de vaardigheden die in het werk aan bod komen, gespiegeld in de voetbaltraining. En wekelijks spelen de cliënten een wedstrijd tegen allerlei bedrijven, instanties en overheden zoals onlangs tegen de Politie Wageningen of CHE.

De Voetbalwerkplaats is 5 jaar geleden opgezet door begeleiders Wouter Kolthek en Mark Tijhuis. Zij zagen dat er voor deze specifieke groep jongeren met een beperking geen passende dagbesteding was. “De jongeren zaten soms letterlijk de hele dag op de bank, behalve als ze twee keer in de week gingen trainen bij hun club. We merkten dat ze daar wel enthousiast van werden en bedachten dat in de omgeving van de sportclub er mogelijk wel meer voor hen te doen was. Bij SKV vonden we een welwillend oor, want de sportclub had een structureel tekort aan vrijwilligers en kon best wat hulp gebruiken. Inmiddels hebben we hetzelfde concept uitgerold in Ede en krijgen we met regelmaat vragen van andere zorginstellingen die interesse hebben in dit concept.”

Tijdens het jubileum werden er mooie woorden gesproken door o.a. de wethouders, voorzitter van SKV en de directeur van ’s Heeren Loo. Uiteraard kwam er een cliënt aan het woord om te vertellen wat De Voetbalwerkplaats voor hem betekend. Na het officiële gedeelte hebben cliënten en medewerkers nog een wedstrijd gespeeld en afgesloten met een BBQ.

Bekijk de locaties van De Voetbalwerkplaats in Ede en Wageningen.