"De werkcultuur maak je samen"

Sophia Mark, 27 jaar, is tijdens haar hbo-opleiding sociaalpedagogische hulpverlener (nu Social Work) begonnen als stagiair bij ’s Heeren Loo en is nu coördinator op de woongroep jeugd LVB op Groenendaal 10 op Het Westerhonk.

“Mijn carrière is begonnen toen ik ging stagelopen bij ’s Heeren Loo. Ik heb het toen erg naar mijn zin gehad en pakte met beiden handen de kans aan toen ik in mijn derde jaar werd teruggevraagd voor een nieuwe stage. Ik ben na het afronden van mijn opleiding als flexmedewerker aan de slag gegaan op Het Westerhonk en na een paar maanden ben ik vast in het team gaan werken als begeleider C en al snel daarna als persoonlijk begeleider. Sinds een jaar ben ik coördinator op Groenendaal 10. In deze rol kan ik andere collega’s stimuleren om net als mij aan te pakken en door te zetten voor zowel je eigen ontwikkeling als ook de betrokkenheid met elkaar en cliënten te vergroten én te behouden.

Met LVB jongeren werken

Mijn droom was dat ik graag met jongeren wilde werken, maar wist niet goed waar ik moest beginnen. Mijn managers binnen de LVB-keten hebben een belangrijke rol gehad om mijn droom te realiseren. Zij hebben mij alle mogelijkheden gegeven om bij verschillende groepen een kijkje in de keuken te nemen. Ik kwam na mijn zoektocht tot de conclusie dat jeugd LVB dé plek voor mij is. Ook kwam ik erachter dat ik meer met gedrag van cliënten aan de slag wilde en niet alleen het verzorgen. Het werken met jeugd LVB is ontzettend leuk, maar ook zwaar. Hierdoor is er veel verloop en heb ik vaak te maken gehad met nieuwe collega’s. Nu hebben we een vaste nieuwe groep collega’s om een basis op te bouwen en de kans dus om van elkaar te leren. Elke collega heeft een ander inzicht en kijk op een situatie en dat maakt dat je blijft ontwikkelen en groeien als zorgprofessional. Werken met jongeren betekent ook dat je erbij stil moet staan dat ze altijd onvoorspelbaar zijn. Dit houdt mij ook scherp en zorgt ervoor dat ik bij spannende momenten stevig in mijn schoenen blijf staan. Je moet de jongeren de ruimte geven voor zelfstandigheid en tegelijkertijd moet je er voor ze zijn ondanks je eigen emoties.

Zelfsturend team


We werken we ook veel samen met artsen en gedragswetenschappers. Als zelfsturend team kunnen we na overleg met deze professionals ook snel zelf een beslissing nemen. Het belangrijkste is dat de zorg voorop komt en het vertrouwen blijft. Wat mijn werk mooi maakt is dat ik elke dag weer leer, maar ook van elkaar. En dat je vooral de humor moet inzien wanneer je het niet ziet zitten. Ik wil aan al mijn collega’s meegeven dat je samen de werkcultuur maakt. Dus kijk wat past bij jou, en niet alleen van dit is hoe het is en ik volg dit blind. Reflecteer op jezelf en elkaar en leer spelen binnen kaders. Focus op wat er wel kan en dan kan je een hele hoop doen. Pak je eigen regie voor je loopbaan!” #loopbaangeluk

Geïnspireerd door het verhaal van Sophia? Kijk dan op werken in de zorg in regio Zuidwest-Nederland.