Debby maakte de overstap naar de gehandicaptenzorg: ‘Elke dag is anders’

Debby (47) was vier jaar geleden nog verkoopmedewerker in een kledingwinkel. Toen haar baan op de schop ging, besloot ze het roer om te gooien. Ze ging werken bij ’s Heeren Loo, als begeleider van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB).

Debby werkt nu ruim drie jaar bij ’s Heeren Loo. Via haar werk volgde ze de combi-opleiding verzorgende IG en maatschappelijke zorg (Vig-MZ), dus eigenlijk twee opleidingen in één. Hierbij werkte ze drie dagen en ging ze er één naar school. “Ik vind het geweldig dat ik via ’s Heeren Loo de kans kreeg om een heel nieuw vak te leren”, vertelt Debby.

Van wens naar werkelijkheid

Al jaren was het een wens van Debby om de zorg in te gaan. “Een vriendin van mij werkt ook in de zorg en zei altijd: ‘dat is ook wat voor jou.’ Maar ik zat eigenlijk prima op mijn plek in de kledingwinkel. Toch bleef er iets knagen.” Toen het kleinschalige familiebedrijf waar ze werkte ging reorganiseren, moest ze op zoek naar iets nieuws. Het bleek de uitgelezen kans om haar droom na te jagen. “Ik ging bij mezelf na: wat wil ik? Ik ben echt een ‘mensenmens’. Mijn hart ligt toch bij de zorg. Dit was het moment om die stap te zetten.”

Zo gezegd, zo gedaan. Debby ging zich oriënteren en kwam vrij snel bij gehandicaptenzorg uit. “Ik koos hiervoor omdat ik hier veel voor mensen kan betekenen. De cliënten zijn hele lieve, maar ook grappige mensen. Het is uitdagend en dat sprak mij wel aan. Op begeleidend en verplegend gebied valt hier veel te leren.”

Combinatie begeleiding en zorg

Nu ze klaar is kan Debby zich volledig focussen op het werk bij de EMB-woningen. “Ik werk op twee geschakelde woningen van acht personen. Deze cliënten zijn wat ouder, waar naast het gedrag ook de zorg voor oudere mensen bij komt kijken. Verpleegkundige taken spelen ook een rol. Die combinatie van begeleiding en zorg spreken mij heel erg aan. Elke dag is anders. Ik leer nog iedere dag!”

Betekenisvolle momenten

Het mooiste aan haar werk vindt Debby de een-op-een momenten met cliënten. “Vooral de zorgmomenten zoals het op bed leggen of juist opstaan in de ochtend zijn belangrijke momenten. Daar neem ik ook echt de tijd voor. Ik kan ervan genieten als ik zie dat een cliënt met een glimlach naar bed gaat of opstaat”, vertelt Debby. Ook de palliatieve zorg die vaker voorkomt bij oudere cliënten is een belangrijk onderdeel. “Het geeft veel voldoening als ik weet dat ik in de laatste momenten van iemands leven wat heb kunnen betekenen. Het is verdrietig, maar ook mooi.”

Helemaal op haar plek

Juist doordat Debby een rugzak vol levenservaring met zich meebracht op dit nieuwe avontuur merkt ze dat ze goed is voorbereid op uitdagende situaties. “Het helpt om vertrouwen te hebben in jezelf en ook vertrouwen te krijgen van cliënten.” Voorlopig zit Debby dus helemaal op haar plek. “We hebben een superfijn team dat goed met elkaar samenwerkt. De sfeer is goed en het contact met alle collega’s is heel laagdrempelig, dat maakt het heel prettig werken. Iedereen helpt elkaar.”

Als je twijfelt om ook de overstap te maken naar gehandicaptenzorg, wil Debby alleen maar zeggen: ‘stap erin en ervaar het!’ “Het is zeker de moeite waard om er voor te gaan. Bovendien is er altijd ruimte om te groeien of van richting te veranderen. Wie weet ga ik over een tijdje nóg wel een opleiding volgen. Daar zijn veel mogelijkheden voor. Het is heel fijn dat je de ruimte hebt om te groeien bij ’s Heeren Loo.”

Laatste nieuws