Digiwand van grote meerwaarde voor Ousama én begeleiding

Fotograaf: Angeliek de Jonge

‘Dankzij de digiwand heeft hij een stukje zelfstandigheid en heel veel plezier teruggekregen in zijn dagelijks leven.’

Ousama woont op woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Onvoorspelbaar, soms zelfs extreem gedrag zorgen ervoor dat het soms lastig is om hem de zorg en veiligheid te bieden die hij nodig heeft. De digiwand heeft hier verandering in gebracht.

Wilma Wolters is de begeleider van Ousama. ‘Je kunt Ousama niet in een bepaald hokje plaatsen. Hij communiceert door middel van gebaren en plaatjes en doet dit alleen als hij zich veilig voelt. Hij kan vanuit het niets gigantisch exploderen. Dit maakte dan ook dat hij alleen op zijn kamer begeleiding kon ontvangen.’ Met behulp van innovatie Apeldoorn is de digiwand geplaatst, buiten zijn kamer. Hier is een afgebakend stukje gecreëerd waar Ousama zich veilig voelt en de digiwand kan gebruiken.

“Ousama is sinds de digiwand een meer voorspelbare cliënt is geworden, hij heeft minder heftige uitbarstingen. Een Ousama waarin je een samenspel kunt hebben als begeleider en Ousama”, vertelt Wilma. De verandering is ook bij zijn mentor Astrid Froeling niet onopgemerkt gebleven: ‘Ousama is een zeer angstige en complexe jongeman, die vaak uit onmacht dingen kapot maakt. Dankzij de digiwand heeft hij een stukje zelfstandigheid en heel veel plezier teruggekregen in zijn dagelijks leven. Ik word er zo blij van als ik hem met de digiwand bezig zie!’

Eigen regie en interactie 

De digiwand is zo gemaakt dat deze door cliënten zelf bediend kan worden. Zo kan Ousama bezig zijn met wat hij zelf leuk en interessant vindt. Alleen, maar ook samen met zijn begeleiders. Dat is ook wat Sander, gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo terugziet. “Dankzij de grootte van de wand zie je dat er nu weer continu contact is tussen Ousama en zijn begeleider, dat is een hele mooie ontwikkeling.”

Digiwand

Wat is een digiwand? 

Een digiwand wordt op een wand geprojecteerd. Door met je vingers op de muur te drukken kan je zelf kiezen wat je leuk vindt om te zien of doen. Dit maakt dat deze tool veilig is en niet kapot kan gaan. Er zijn allerlei apps en mogelijkheden om de digiwand met persoonlijke voorkeuren in te stellen. De apps worden doorontwikkeld, waardoor er straks ook maatwerk geboden kan worden op het niveau van iedere cliënt. De digiwand is ontwikkeld door José van den Berg van Buro BIG.