Dion #kannietzonder zijn vlogcamera

Wat is in jouw leven zo speciaal, dat je er niet zonder kan? Daar hoef je vast niet lang over na te denken. Cliënten die bij ’s Heeren Loo wonen en/of werken vertellen hier graag over. Deze keer Dion. Hij #kannietzonder zijn vlogcamera.

NAAM:
Dion
LEEFTIJD:
23 jaar
IK HEB:
een lichte vorm van Gilles de la Tourette en een vorm van autisme (PDD NOS)
IK WOON:
vlakbij ’s Heeren Loo met een groepje anderen
IK WERK:
bij het Innovatielab in Apeldoorn en vlogger voor Just Friends
IK KAN NIET ZONDER:
mijn vlogcamera
YOUTUBE-KANAAL:
Just Friends

“De vele volgers geven mij zelfvertrouwen. Ik ben hier heel trots op”

Jij bent inmiddels een bekende vlogger. Hoe is dat zo gekomen?
“Ik heb mijn eigen YouTube-kanaal Just Friends waarbij ik bijna 4.000 abonnees heb. Op YouTube vlog ik over alles wat ik meemaak. Over corona heb ik ook een vlog gemaakt, ik woonde toen best veel weken weer bij mijn ouders thuis. Toen Rick Brink, de Minister van Gehandicaptenzaken, mijn vlog over corona deelde op zijn Facebookpagina, kreeg ik in een klap veel nieuwe volgers. Hij heeft 14.000 volgers. Zijn shoutout zorgde ervoor dat die vlog 1400 keer werd bekeken en dat ik er bijna 3000 volgers bij kreeg.”

Hoe belangrijk is de camera voor jou?

"Heel erg belangrijk, want daar maak ik alle vlogs mee voor mijn YouTube-kanaal. Het is een heel belangrijk item geworden in mijn leven. Net als mijn mobiele telefoon want zo houd ik contact met de kijkers van mijn YouTube-kanaal. Mijn camera, de Canon EOS M5, was niet goedkoop. Ik wou er eentje met 4K en een die kan filmen in full HD met 60 frames per seconde. Ik spaarde er lang voor en verkocht allemaal dingetjes tot ik het geld had om hem te kopen. Het was ook wel nodig, want mijn eerste camera was al aardig achterhaald. Nu kan ik vlogs maken van goede kwaliteit.”

Hoe helpt de camera jou verder?

“Door de camera heb ik veel volgers op YouTube. Dit geeft mij zelfvertrouwen en ik ben hier heel trots op. Ook heb ik redelijk bekendheid opgebouwd wat ik leuk vind. In Apeldoorn word ik soms in het centrum herkend. En in sommige dorpjes. Af en toe denk ik: hoe kennen jullie mij? Verrek, denk ik dan, via mijn YouTube-kanaal. Ik ben er nog niet helemaal aan gewend. Ik werd ook bekender door het winnen van de Special Media Awards in 2019. Toen ik hoorde dat ik had gewonnen werd ik helemaal lijp. Dat kun je ook zien in mijn vlog, Het is niet normaal hoe enthousiast en blij ik was. Toen wist ik niet dat ik later door de NPO zou worden gebeld en geïnterviewd zou worden door de Stentor en Markant magazine.” 


Hoe reageren andere mensen op jouw camera?

“Sommige mensen vinden het raar dat ik in mijn camera zit te praten, andere mensen worden nieuwsgierig en vragen me wat ik aan het doen ben. Mijn ouders vonden het eerst helemaal niks dat ik ging vloggen. Maar wat denk je? Nu zijn ze allebei abonnee van mijn YouTube-kanaal.”

Waar word je nog meer blij van?

“Ik word blij van de interactie met mijn kijkers en van de samenwerkingen die ik heb met bedrijven, waardoor ik me verder kan ontwikkelen. Ik werk bijvoorbeeld samen met de VGN en met het zorgbedrijf MEE. Ook mag ik af en toe presentaties geven.”

Hoe ziet je leven er over 5 jaar uit?

“Over 5 jaar hoop ik op mezelf te wonen. Ik sta nu op meerdere wachtlijsten, maar het is vrij lastig om iets te vinden. Verder wil ik blijven werken bij het Innovatielab op Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Vooral vanwege de collega’s. Daar word ik gezien als collega en niet als cliënt. Ik ben het natuurlijk wel volgens het boekje, maar daar accepteren ze wie ik ben. Ik krijg echt de ruimte om mee te denken.

En ik hoop dat ik tussen de 10 en 12,5 duizend abonnees heb op YouTube. Mijn doel is een voorbeeld te zijn voor mensen met een beperking. Het doet er niet toe of je een geestelijke- of lichamelijke beperking hebt. Laat je door niemand vertellen dat je het iets niet kan. Dat weet je alleen zelf.”


Wil jij ook vertellen over iets waar je niet zonder kunt? Geef je dan nu op via dit formulier.

Gerelateerde items