“Door het vrijwilligerswerk heb ik echt het gevoel dat ik bij Het Westerhonk hoor”

Anke woont samen met haar hond Pip op Het Westerhonk en heeft altijd in het onderwijs gewerkt. Toen ze met pensioen ging, kreeg ze eindelijk wat meer vrije tijd en wilde ze vrijwilligerswerk gaan doen. Ze wilde graag meer betrokkenheid bij de cliënten van Het Westerhonk, dus de keuze was snel gemaakt. Anke is inmiddels vrijwilliger van Petri, ze helpt bij de club ‘Kom erbij op maandag’ en gaat ook nog met Pip naar het ‘honden knuffelen’ voor cliënten. Anke: “Ik wilde graag zoveel mogelijk bewoners leren kennen, zodat ik ze ook eens kan aanspreken en een praatje maken. En ik heb vroeger stagegelopen op een mytylschool, dus het zorgen voor kwetsbare mensen zat er al in.”

Wat zijn jouw eerste ervaringen met het vrijwilligerswerk?
Anke:
"Eerst werd er gevraagd of ik mee wilde gaan als vrijwilliger naar de Harlekinoclub (tegenwoordig ‘Kom erbij op maandag’), Daar ga ik eens per maand heen en help de cliënten met knutselen en spelletjes doen, ontzettend leuk om te doen! Daar heb ik Petri leren kennen. Als ik dan ging wandelen met de hond en ik kwam haar tegen, was ze altijd heel enthousiast en ging ze wel eens meewandelen. Ze is stapelgek op Pip. Dat deden we steeds vaker, dus toen heb ik aangeboden om vrijwilliger van haar te worden.”

Wat ondernemen jullie samen?
Anke:
 “Ik haal Petri eens in de drie weken op en dan gaan we naar mijn huis om te koken of te knutselen of we gaan wandelen met Pip. Laatst hebben we pannenkoeken gebakken en die hebben ze toen met z’n allen op haar woning opgegeten. Petri vindt het moeilijk om zelf aan te geven wat ze wil doen, dus dan leg ik haar twee of drie keuzes voor, waar zij uit kan kiezen.”

Wat betekent het voor Petri dat jij er voor haar bent?
Anke:
“Ik zie aan haar dat ze er blij van wordt en ik hoor dat ze er altijd naar uitkijkt. Petri houdt heel veel van dieren. Ze heeft zelf ook honden gehad. Ze geniet van Pip. Ze voelt zich trots als ze Pip uitlaat en als ze het tuigje omdoet straalt ze helemaal. Petri kan heel goed met dieren omgaan. Pip luistert goed naar haar, soms beter dan naar mij 😉. Op de momenten dat Petri bij mij is, is zij het ‘baasje’ van Pip. Ik denk dat dit heel goed is voor het zelfvertrouwen van Petri. Daarnaast het fijn dat Petri even één op één aandacht krijgt. Iets wat je meer bewoners zou gunnen…”

Wat betekent het voor jou?
Anke:
“Ik woon hier en door het vrijwilligerswerk heb ik echt het gevoel dat ik bij Het Westerhonk hoor. En het is altijd heel erg gezellig.”

Zou jij het anderen aanraden om vrijwilligerswerk te doen?
Anke:
“Zeker, want het is heel leuk om te doen, maar kijk dan goed wat er bij je past. Als vrijwilliger op Het Westerhonk moet je open staan voor verschillende reacties van cliënten. Je kunt niet van tevoren een verwachtingspatroon hebben over hoe het zal gaan, want het loopt vaak heel anders. En het is belangrijk om altijd rustig te blijven als er een omslag is in het gedrag van de cliënt.”

Wil jij net als Anke het verschil maken en de dagen van de cliënten een beetje mooier maken? Neem dan contact op met Ada en Jacqueline van de afdeling Vrijwilligerswerk via vwwesterhonk@sheerenloo.nl. Zij kunnen je alles vertellen over vrijwilligerswerk bij Het Westerhonk.

Gerelateerde items

Terug naar boven