Psychomotorische therapie (PMT) is een onderdeel van behandelprogramma Hersenz. Nicollet Moesker (51 jaar) volgde deze behandeling nadat zij 10 jaar geleden een beroerte kreeg. Voor die tijd was zij bijna 20 jaar werkzaam als medisch secretaresse in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Na haar beroerte was werken voor haar helaas niet meer mogelijk.
Groepsbehandeling en individuele behandeling
In Revalidatiecentrum Beatrixoord kreeg Nicollet poliklinische hulp. Via de psycholoog aldaar werd zij doorverwezen naar Hersenz. Hier volgde zij de eerste keer de behandeling in groepsverband, waar zij ook PMT-oefeningen uitvoerde. ‘Ik merkte dat de behandeling in groepsverband mij te veel prikkels gaven. Ik besloot daarom, toen ik voor de tweede keer de modules volgde, te kiezen voor individuele behandeling. Dit werkte voor mij veel beter, ik heb geen last meer van ruis.’ Nicollet volgt de ene week PMT en de andere week cognitieve therapie, zodat zij één keer per week therapie heeft. Dit geeft haar meer rust.
Grenzen aangeven
‘Door Psychomotorische therapie heb ik geleerd om te voelen en mijn grenzen aan te geven. Hoe meer je hier overheen gaat, hoe korter mijn lontje wordt. Inmiddels ben ik minder vermoeid en emotioneel. Het mag er zijn, maar het is minder geworden doordat ik mijn grenzen durf aan te geven. Het is oké om een dag niks te doen, maar dat blijft lastig voor iemand als ik, die liever in dienst staat van anderen en graag bezig is.’ Daarnaast geeft Nicollet aan dat ze door de oefeningen beter bij haar gevoel kan komen. Ze is een zelfstandige vrouw, maar moet nu af en toe ook om hulp vragen aan familie en vriendinnen.
Psychomotorische therapeutische behandeling
Oefeningen die Nicollet geholpen hebben om haar grenzen durven aan te geven zijn bijvoorbeeld: op een evenwichtsbalk staan en met een bal overgooien. ‘Ik ben competitief, ik ging door met overgooien totdat ik moe was. Door dit te ervaren en handvatten te krijgen, kon ik bij een volgende oefening op tijd aangeven dat ik wilde stoppen.’ Dit blijft soms lastig voor haar. Door haar beperking en ervaring heeft ze geleerd om dit te accepteren en voelt ze nu ook het positieve effect ervan. Tijdens de PMT-behandeling deed ze verschillende ervaringsoefeningen. Ze kreeg dan een taak en reflecteerde haar denken, voelen en handelen. Ze leerde hoe je ervoor zorgt dat je goed voor jezelf blijft zorgen.
Eerder gebruikte Nicollet thuis, wanneer ze met iets bezig was, een kookwekker die ze instelde op 30 minuten. Ging de kookwekker af, dan moest ze stoppen met haar taak. Nu voelt ze aan of ze moe is of toch nog door kan gaan. Al deze oefeningen hebben haar een stukje bewustwording gegeven, waardoor ze de situatie kan aanvaarden.
Maatwerk
Ze is de therapeuten van Hersenz erg dankbaar en raad iedereen aan om het behandelingsprogramma te volgen. ‘Er wordt goed naar je geluisterd door de therapeuten en op maat meegekeken wat er voor jou nodig is. Daardoor voel je dat het een persoonlijke behandeling is.’ Nicollet volgde de modules ‘Grip op energie’ en ‘Omgaan met verandering.’ Beide waren voor haar erg waardevol.
Behandelprogramma Hersenz
Hulp bij niet-aangeboren hersenletsel
Heb je niet-aangeboren hersenletsel (NAH), dan heb je misschien last van ernstige vermoeidheid, somberheid, passiviteit en geheugenproblemen. Helaas worden die onzichtbare klachten niet altijd (h)erkend. Soms worden ze zelfs onterecht toegeschreven aan een burn-out of een depressie. Het behandelprogramma Hersenz helpt jou en jouw naasten om beter om te gaan met deze klachten. Samen met jou stellen we een programma op om aan jouw doelen te werken.