Drukbroekje stimuleert ontwikkeling van kinderen met Downsyndroom

Drukbroekje stimuleert ontwikkeling van kinderen met Downsyndroom

Een elastisch drukbroekje ondersteunt de ontwikkeling van het staan en lopen bij kinderen met het syndroom van Down. Kinderfysiotherapeuten Marieke van den Heuvel en Peter Lauteslager voeren een single-casestudie uit bij kinderen met Downsyndroom. “De resultaten zijn opzienbarend”, aldus Peter.

Kinderen met Downsyndroom hebben een lage spierspanning, meer kans op overbeweeglijkheid van heup, knie en enkel en daardoor moeite met houding en evenwicht. Een aantal kinderen gaat daardoor later dan gemiddeld staan en lopen, ook in vergelijking met andere Downsyndroom-kinderen. In het onderzoek van Peter en Marieke krijgen kinderen een drukbroekje op maat, gemaakt van een stevige elastische stof. Het broekje geeft druk op de bovenbeen- en bilspieren en biedt mechanische ondersteuning van heup en knie. Met als doel kinderen met steun te laten staan en lopen, zodat ze spierkracht ontwikkelen, gaan bewegen in stand en los gaan lopen.

“Ze werd veel actiever”

Zes maanden lang volgen de onderzoekers de ontwikkeling van een kind met een vierwekelijkse BVK-test (Basis motorische Vaardigheden Kinderen met Down syndroom). “De kinderen maken een versnelde sprong naar de volgende motorische fase, sneller dan gemiddeld. Eén kind kon bij aanvang met veel ondersteuning staan en lopen, maar niet los lopen. Na een maand liep hij met weinig steun aan de hand van zijn moeder binnen. Weer vier weken later liep hij zonder steun. Een meisje dat gesteund kon staan en lopen, liep dezelfde dag thuis nog drie stappen los. Haar moeder vertelde me dat ze veel actiever is geworden met bewegen en spel. Het lijkt dus ook iets te doen met de algemene ontwikkeling van kinderen.”

Lees meer over het syndroom van Down en hoe wij mensen met Down helpen.

Gerelateerde items

Terug naar boven