De Academie voor Zelfstandigheid biedt trainingen en opleidingen om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten wonen en werken. Dit varieert van praktische vaardigheden zoals koken en schoonmaken tot meer complexe zaken zoals omgaan met financiën, sociale vaardigheden en social media.
“We richten ons op iedereen die van het regulieren aanbod geen gebruik kunnen maken. Dat zijn niet alleen cliënten met een verstandelijke beperking, maar ook mensen uit de GGZ of mensen die moeite hebben om mee te komen in de maatschappij,” aldus coördinator Ilona Bartels van de Academie van Zelfstandigheid bij 's Heeren Loo Zuidwest Nederland in Monster.
Een breed publiek bereiken
De deelnemers komen zowel intern als extern, bijvoorbeeld via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of een Persoonsgebonden Budget (PGB). Hoewel het merendeel van de trainingen intern plaatsvindt, biedt de academie ook trainingen op externe locaties, vaak in samenwerking met andere organisaties. “We willen dat iedereen de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. Dit maakt het werk enorm divers én impactvol.”
De rol van de coördinator
Als coördinator is Ilona verantwoordelijk voor de intakegesprekken, samenwerking met andere organisaties, financiële zaken, planningen en roosters. “Daarnaast begeleid ik soms ook trainingen, bijvoorbeeld als een collega ziek is. Maar mijn focus ligt vooral op het ondersteunen van het team: hoe blijven zij uitgedaagd, welke opleidingen kunnen zij volgen? Daarnaast ben ik actief betrokken bij de Landelijke Academie voor Zelfstandigheid, waar ik in een werkgroep meewerk om onze aanpak verder te verbeteren.”
Wat haar werk bijzonder maakt, zijn de succesverhalen, Ilona vertelt: “Je ziet cliënten echt groeien. Sommigen hebben nog nooit een diploma gehaald, zelfs geen zwemdiploma. Als ze dan bij ons een certificaat of officieel erkend diploma behalen, brengt dat zóveel teweeg. Het zelfvertrouwen groeit enorm en leidt in sommige gevallen zelfs tot betaald werk. Het is prachtig om die ontwikkeling te zien.”
Training op maat
De academie staat open voor alle leervragen. “Als een training nog niet bestaat, ontwikkelen we die zelf, passend binnen onze visie Op eigen Benen staan. Sommige trainingen, zoals de brancheopleidingen, zijn branche erkend. Dit vraagt om specifieke scholing van onze trainers.” Zo werd onlangs de kooktraining vernieuwd. “Daar besteden we nu meer aandacht aan gezonde voeding, portiegrootte en budgetbeheer. Het gaat niet alleen om koken, maar om het hele plaatje. Hiervoor kunnen we het nieuw verkregen digibord goed inzetten. Samen met de studenten vergelijken we prijzen van boodschappen en leren werken met seizoen groenten. Onderwerpen zoals duurzaamheid, in de vorm van bijvoorbeeld afvalscheiding, willen we daar in de toekomst nog aan toevoegen.”
Samenwerkingen als sleutel tot succes
De samenwerking met externe organisaties is een belangrijk onderdeel van de Academie voor Zelfstandigheid. “We werken bijvoorbeeld samen met Humanitas en hebben daar onlangs een brancheopleiding afgerond. Het mooie is dat dit soort projecten vaak leiden tot vervolgtrajecten. Er zijn deelnemers die doorstromen naar werk of verder leren. Het contact met deze organisaties blijft, zodat we kunnen zien hoe het met de deelnemers gaat.”
Ook intern is samenwerking belangrijk. Ilona vervolgt: “Met onze jobcoach bieden we een breder pakket. Zo kunnen we tijdens intakegesprekken al kijken naar de ambities van deelnemers en mogelijkheden voor vervolgtrajecten Onlangs werkte een student van ons op de logistieke afdeling van de veiling. Wij hebben toen veel contact gehad met de werkbegeleider van de student. Hij vond het zo leuk om onze student te begeleiden, dat wij nu een tweede student bij hem hebben kunnen plaatsen.
Uitdagingen en dromen
Ondanks de successen blijft financiering een uitdaging. “Mijn droom is dat de academie financieel gezonder wordt, zodat echt iedereen toegang heeft tot onze trainingen”, aldus Ilona. “Nu zijn de mogelijkheden soms beperkt door te lage indicaties of beperkte middelen. Dat is jammer, want ontwikkeling en leren zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn.”
De academie begon tien jaar geleden met een enkele deelnemer. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bloeiend programma met talloze trainingen en opleidingen. “Geen dag is hetzelfde. We blijven ontwikkelen, nieuwe trajecten opzetten en samenwerken. Dat maakt dit werk zo ontzettend leuk en waardevol.” Met een glimlach sluit Ilona af: “Het is fantastisch om te zien hoe mensen bij ons groeien. Of het nu gaat om een diploma, meer zelfvertrouwen of een stap richting werk. Dat is waarvoor we het doen.”
Meer weten over de Academie voor Zelfstandigheid?
Bij 's Heeren Loo staat persoonlijk contact centraal. Wij geloven dat jouw unieke kwaliteiten en interesses de sleutel zijn tot een passende rol binnen de gehandicaptenzorg. De Academie voor Zelfstandigheid biedt jou de kans om je talenten verder te ontwikkelen en je persoonlijke doelen te bereiken.
Ben je nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. Samen verkennen we jouw mogelijkheden en zetten we jouw talenten optimaal in. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!
Telefoonnummer: 06 83 24 97 03
E-mail: academie.monster@sheerenloo.nl
Ons adres is:
Parklaan 12681 JE Monster
We zijn open op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.