Een gezonde leefomgeving voor jezelf en je kinderen

Een gezonde leefomgeving voor jezelf en je kinderen

Stoppen met roken. Dat is voor niemand gemakkelijk. Ook niet voor ouders met een lichte verstandelijke beperking. Zij hebben een grotere kans op gezondheidsachterstanden. Vanessa is moeder van twee jonge kinderen en haar lukte het wél. Ze wil zichzelf en haar kinderen een gezonder leven bieden. Zij vertelt haar verhaal in de film hieronder en hoopt hiermee andere ouders te motiveren hetzelfde te doen.

Patronen doorbreken

Ine Vonk ziet dagelijks ouders met deze worsteling. Ine is Intensief Ambulant Gezinsbehandelaar (IAG) bij ’s Heeren Loo. “Het is voor jonge ouders moeilijk om patronen te doorbreken. Roken, bijvoorbeeld, is vaak een remedie tegen alle stress die ze in het leven ervaren. Ze denken dat eerst hun leven moet verbeteren voordat ze kunnen stoppen met roken. Daarom gaan we met hen zonder oordeel op zoek naar hun eigen motivatie. We doen samen met Vilans, Sherpa en Cordaan onderzoek naar wat goed werkt. Motiverende gesprekstechnieken en een werkboek bijvoorbeeld.”

Een mooie methode

Het verhaal van Vanessa, de moeder uit de film, werkt goed bij de begeleiding. Ine: “Het is herkenbaar en sluit aan bij hun belevingswereld. Het gaat om de kinderen. Daar ligt vaak een grote motivatie. Nu hebben we het over roken. Maar in de toekomst kunnen we het ook toepassen op andere onderwerpen. Zoals gezonde voeding, sporten en andere verslavingen. Als het onderzoek eind dit jaar klaar is, denk ik dat we een mooie, kortdurende methode hebben: vijf afspraken van maximaal een half uur.”

Onderzoek

Ouders met een lichte verstandelijke beperking maken een grotere kans op gezondheidsachterstanden. Vilans, Sherpa, Cordaan en ’s Heeren Loo doen daarom samen onderzoek naar het terugdringen van roken bij ouders met LVB. Het is een pluspunt dat ervaringsdeskundigen nauw betrokken worden bij het onderzoek. We kijken onder andere naar activiteiten die bijdragen aan stoppen met roken. Daarnaast trainen we behandelaren en begeleiders in motiverende gespreksvoering. De behoeften en beleving van de ouders staan hierbij centraal.

Meer weten?

Wil je meer weten over het onderzoek? Of heb je interesse om deel te nemen aan het onderzoek? Kijk dan op Kennispleingehandicaptensector.nl of neem contact op met Marieke Meppelder.

Gerelateerde items

Terug naar boven