"Als je binnenkomt is het een oase van rust", een kijkje bij Groot Emaus in Soest

Ben jij altijd al benieuwd geweest hoe een huis van Groot Emaus, het orthopedagogisch behandelcentrum van 's Heeren Loo voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen, eruit ziet? Lees en kijk dan snel verder!

Bij 's Heeren Loo Groot Emaus behandelen we jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen van 7 tot 23 jaar in Ermelo en in Soest. Twee jaar geleden verkleinden we in Soest de 'jonge kind groep' (8- tot 12-jarigen) van 8 of 9 jongeren naar zes. 

Begeleider Federica laat zien hoe de kinderen hier, altijd tijdelijk, wonen. Iedereen mag zjin eigen slaapkamer naar wens inrichten, er is een game- en snoezelruimte, de begeleiders zijn altijd nabij en voor het slapen gaan kunnen ouders via de iPad een boekje voorlezen. En de school? Die staat aan de andere kant van het plein. Lekker dichtbij.

"Het allergrootste voordeel van groepen van zes is de rust", legt gedragswetenschapper Lize uit.  "Zeker ook omdat we de groep kunnen opdelen in twee groepen van drie. Met elke een eigen woonkamer. Als je binnenkomt is het gewoon een oase van rust." Door deze kleinere groepen is er meer aandacht voor elk individu, waardoor de behandeling verkort kan worden. Ook het systeem, niet alleen de ouders maar ook broers en zussen, worden bij de behandeling betrokken. Dat maakt de terugkeer naar huis makkelijker.

"Maar, aan die kleinschaligheid hangt ook een prijskaartje", vertelt Lize. Manager zorg Rik beaamt dit. "We komen hierin nog regelmatig hobbels op de weg tegen en moeten gemeenten nog steeds laten zien dat wat we doen succesvol is. Gelukkig boeken we daar steeds meer succes."