Een kijkje in de wereld van EMB (1)

De komende tijd geven we je een kijkje in de wereld van mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Dit keer komt begeleidster Daniëlle aan het woord. Zij vertelt over de impact van corona op het leven van de cliënten. Daniëlle begeleidt met haar collega’s acht bewoners met een ernstig meervoudige beperking (EMB) in een woning op woonzorgpark 's Heeren Loo Het Westerhonk. Ze doet dit werk al zes jaar met veel enthousiasme. Deze tijd is hun dagritme anders, want de effecten van het coronavirus zijn ook zichtbaar binnen haar team.

Daniëlle: “Vanaf maart gaan de cliënten bijvoorbeeld niet meer naar hun dagbestedingslocatie, maar hun werk en activiteiten worden aangeboden in hun eigen woning. Dit is vreemd, anders en we zijn uit onze structuur gehaald. Dat geldt niet alleen voor onze bewoners, maar ook voor de begeleiding. We werken veel samen met onze collega’s van dagbesteding en dat biedt mogelijkheden. Zo wordt de grote snoezelbadkamer aan de Vijverweg iedere dag intensief gebruikt en is er meer tijd om met de bewoners naar buiten te gaan om een frisse neus te halen en ons mooie woonzorgpark af te struinen met elkaar. Ook worden de activiteiten in kleinere groepjes aangeboden.”

Is het altijd vreugde en blijdschap? Daniëlle: “Nee, uiteraard niet! De bewoners missen ook hun busritjes naar de dagbestedingslocaties of hun maatjes en begeleiding daar, die ze al vanaf maart moeten missen. Ook hebben we een periode gehad waarbij de bewoners hun familie en verwanten helemaal niet konden zien, gelukkig is dit nu anders maar er zijn nog altijd bezoekregelingen. Echter leent deze periode zich er ook voor om de cliënt beter te leren kennen, en de kleine stapjes in hun ontwikkeling van nog dichterbij te volgen. Hierbij is het belangrijk om soms stil te staan bij deze kleine, maar voor hen oh zo grote, stappen. Het is zeer waardevol om te leren uit een periode van onwetendheid en dit mee te nemen naar het toekomstige normaal.”

Gerelateerde items

Terug naar boven