Een klik én een gezamenlijke hobby

Eind vorig jaar zocht Frits (62) een waardevolle invulling voor de momenten dat zijn vrouw aan het werk is. Hij kwam de oproep van Maud (20) tegen: ze zocht iemand die haar wekelijks naar haar pony, Megan, kon brengen. In het verleden heeft Frits veel paardgereden, dus het leek hem mooi om haar te helpen de hobby uit te voeren die hijzelf ook jaren heeft gehad. Ze maakten kennis en van beide kanten klikte het direct goed. Sindsdien rijden ze (bijna) iedere vrijdagmiddag samen naar Ugchelen.

De juiste klik 

Bij ’s Heeren Loo maakt een vrijwilliger altijd eerst kennis met de cliënt. Zo kunnen ze beiden kijken of er sprake is van een klik. Tussen Frits en Maud was dat direct het geval. Frits: “Het klikt goed en we hebben veel schik. We zijn ook allebei fan van mooie auto’s, dus daar kunnen we het ook over hebben.” Voor Maud was de klik ook belangrijk. Frits is namelijk erg rustig en Maud kan snel met iemands energie meegaan. Maud: “Als de klik er niet is, dan werkt het niet. Ik moet mij veilig voelen, dat is essentieel. Bij Frits voelde het meteen goed”.

Win-win situatie 

Eerst ging de moeder van Maud altijd met haar mee naar haar pony, maar dan konden ze geen andere dingen meer doen. Ze moest dan kiezen tussen haar pony of iets anders leuks, zoals shoppen of samen lunchen. Dan koos ze natuurlijk echt voor haar eigen pony. “Bij mijn pony voel ik me vrij, ik kan mezelf zijn en voel me thuis bij haar. Het is mijn uitlaatklep en ik word er rustig van” aldus Maud. Dankzij Frits kan ze nu iedere week naar haar pony en kan ze met haar moeder andere leuke dingen doen. Ook Frits haalt er veel uit, hij zocht een waardevolle invulling voor wat lege uren en die heeft hij gevonden. Frits: “Het is een mooie bezigheid, voor mij is het nieuw en ook lekker buiten. Het is waardevol en mooi om iets voor een ander te betekenen.” 

Meer dan een chauffeur 

We kunnen wel stellen dat Frits inmiddels meer is dan een chauffeur om Maud van De Hartenberg naar Ugchelen te brengen. Hij loopt met haar mee en blijft zelfs in het bos in de buurt. Zo weet Maud ook dat er iemand in de buurt is op wie ze terug kan vallen in geval van nood. Is het te slecht weer om pony te rijden? Dan gaan ze tafeltennissen. Ze drinken ook regelmatig een kop koffie of halen een ijsje. Daarnaast kletsen ze honderduit, over paarden, auto’s maar ook over persoonlijke zaken. In nog geen jaar tijd hebben ze een mooie band gekregen.

Ook iets betekenen? 

Dit is een van de vele prachtige voorbeelden van een band tussen een cliënt en een vrijwilliger. Binnen ’s Heeren Loo zijn er nog veel meer cliënten die nog op een vrijwilliger wachten. Cliënten zoals Maud, maar ook cliënten met andere beperkingen. Geen cliënt of vrijwilliger is hetzelfde, dus er is altijd wel een geschikte match te vinden! 

Lijkt het jou ook leuk om iets te betekenen voor een ander? Neem dan eens vrijblijvend contact op met de vrijwilligerscoördinatoren van De Hartenberg en omgeving.