Een logeervakantie in Frankrijk

Maarten en Martine emigreerden vier jaar geleden naar Frankrijk. Sindsdien bieden zij gezinshuiskinderen jaarlijks een prachtige logeervakantie.

Ongeveer 4 jaar geleden gooiden Maarten en Martine het roer om. Ze vertrokken naar Frankrijk, om dichter bij de ouders van Martine te kunnen zijn op het moment dat er zorg nodig was. In Nederland logeerden er in de weekenden een aantal gezinshuiskinderen. De emigratie had ook op dat vlak gevolgen.

Maarten: “We hadden veel zin in het nieuwe avontuur in Frankrijk, maar tegelijkertijd vonden we het vreselijk om niet meer een stabiel logeeradres te kunnen bieden aan de kinderen die toen in de weekenden bij ons waren. Martine zei een keer gekscherend tegen een medewerker van ’s Heeren Loo: ‘We komen wel gewoon met de bus naar Nederland om de kinderen op te halen.'”

Logeren in Frankrijk

Uiteindelijk werd dit grapje werkelijkheid. Elke schoolvakantie reizen Martine en Maarten naar Nederland af om een groep kinderen op te halen. Deze kinderen gaan dan met ze mee naar Frankrijk, zodat ze daar heerlijk vakantie kunnen vieren.

Martine: “We vinden het heel fijn dat we de kinderen kunnen laten meegenieten van wat we hier hebben. De meeste kinderen zijn nog nooit op reis geweest en vaak voelden zij zich tijdens de vakanties weggestopt. De gezinshuisouders gaan dan met hun eigen gezin op vakantie om de nodige tijd met elkaar door te brengen. Om tijdens die periode een fijn en volwaardig vakantieadres te kunnen bieden is niet alleen voor de kinderen zelf heel fijn, maar zeker ook voor de gezinshouders.”

Haar ouders kochten 23 jaar geleden een boerenhoeve in Frankrijk. Te midden van 23 hectare weiland en bos bevinden zich onder andere een hoofdwoning en een vakantiewoning. De gebouwen zijn verbonden via een gezellige binnenplaats. "Na de verbouwing hebben we in totaal 5 slaapkamers in de vakantiewoning, waar de kinderen gebruik van kunnen maken. Zo hebben we ruimte voor 4 tot 6 kinderen. Dit aantal is eigenlijk ook perfect, omdat we zo nog genoeg persoonlijke aandacht aan iedereen kunnen geven. De meeste kinderen die komen, kennen we ook al een aantal jaar. We hebben een mooie band met ze opgebouwd en het voelt voor hen heel vertrouwd om hier te zijn,” aldus Maarten.

Martine vult aan: “En als de kinderen hier zijn, voelt het voor ons ook of we met ze op vakantie zijn. We maken nooit een programma, maar bespreken altijd op de dag zelf waar we zin in hebben en dan bepalen we wat we gaan doen. ’s Ochtends merk je eigenlijk al snel hoe iedereen erin zit. Als er voldoende energie en enthousiasme aanwezig is, dan gaan we op pad. We willen ze graag nieuwe ervaringen meegeven, zoals een dagje kanoën of suppen op de rivier. Met zulke activiteiten gaan sommige kinderen ook over angsten heen. Na het kanoën zijn ze dan helemaal trots op zichzelf. Dat is zo mooi om te zien.

En vaak genieten de kinderen juist van helemaal niets te moeten doen. Op het terrein hier is het ook heerlijk toeven. We hebben en zwembad en ze kunnen hier lekker hun gang gaan. En de wat oudere kinderen vinden het bijvoorbeeld heel leuk om op de trekker het gras te maaien.” Als de kinderen weer naar huis gaan en de gezinshuisouders ook weer terugkomen van vakantie, is iedereen weer helemaal ontspannen en opgeladen. 

Een fijne samenwerking

Maarten en Martine vinden het heel fijn hier een bijdrage aan te kunnen leveren en de kinderen een mooie vakantie te kunnen bieden in Frankrijk. De samenwerking die zij hierin hebben met ’s Heeren Loo en de gezinshuizen vinden zij heel waardevol.

“De coördinatie en indeling van de groepen gebeurt vanuit ‘s Heeren Loo. Zij zorgen ervoor dat er groepen worden samengesteld en kijken daarbij goed of de kinderen goed bij elkaar passen. Verder hebben we voor, tijdens en na de vakantie ook altijd veel contact met de gezinshuisouders. We sturen ze leuke foto’s en houden ze op de hoogte van alles wat we hier samen doen.” 

Maarten en Martine hopen nog heel lang voor de kinderen een tweede thuis te kunnen bieden in Frankrijk: "De kinderen hebben het hier echt naar hun zin en wij genieten er ook echt van als ze hier zijn. Ze kunnen hier lekker bijkomen van hun drukke leven in Nederland en komen dan weer ontspannen terug van vakantie. Zo is iedereen helemaal opgeladen als de vakanties weer zijn afgelopen.”

Gerelateerde items