In een snel veranderende wereld is innoveren van groot belang. Binnen ’s Heeren Loo heeft innovatie als doel om de organisatie te versterken en een verschil te maken voor zowel cliënten als zorgprofessionals. Marieke van de Kerkhof is landelijk manager innovatie en neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen.
Van productinnovatie naar zorgtransformatie
Hoewel vaak wordt gedacht aan technologie, betekent innovatie bij ’s Heeren Loo veel meer. Innovatie is vernieuwing. Het is een manier van denken. Als je nog niet weet wat de oplossing is, dan kan een innovatieve aanpak helpen. Technologie kan onderdeel uitmaken van een innovatieve oplossing. Onze zorginnovators zijn geen techneuten maar ontwerpers. Innovatie is het samen ontwerpen van overmorgen: het goede leven voor elke client en mooi werk voor professionals. Dat betekent dus niet dat we productinnovaties naast ons neerleggen, maar het ontdekken, testen en inpassen van technologische oplossingen gaat veel meer mensen in de organisatie aan.
Op zoek naar oplossingen die écht werken
In onze visie op innovatie kiezen we bewust voor een ontwerpgerichte aanpak. Deze aanpak biedt houvast om met alle betrokkenen aan de slag te gaan. Door je in te leven in de mensen om wie het gaat vind je aanknopingspunten voor vernieuwing. Iedereen draagt bij vanuit zijn eigen kennis, ervaring en expertise.
Als team innovatie én als organisatie zijn we vol in ontwikkeling. Innovatie is geen apart programma meer en als concerndienst zijn we ondersteunend aan de gehele organisatie. Dat betekent nogal wat! Wat ik nu vooral zie, is hoeveel energie er in de organisatie is om te vernieuwen. Door de juiste verbindingen aan te brengen en door de expertise van het innovatieteam gericht in te zetten bereiken we het meest. Uiteindelijk dragen we net als alle andere ondersteunende diensten ons steentje bij om onze organisatiedoelen te behalen.
De human factor
Uit een interne audit naar het innovatievermogen van de organisatie kwam ‘de human factor’ als belangrijke kracht naar voren. Eén persoon kan al het verschil maken. Soms heb je niet meer nodig dan iemand die zegt: ‘We gaan het gewoon doen!’ waarmee een verandering in gang wordt zet. De Regionale Coördinatoren Innovatie zijn onze antennes om in de zorgregio’s mensen en initiatieven te spotten met vraagstukken of ideeën, zodat we hen verder kunnen brengen. Als mensen zich betrokken voelen, kan innovatie echt iets teweegbrengen. En we zijn daarin tegelijkertijd eerlijk over wat er nodig is om van een kansrijk idee te komen tot toepassing in de praktijk. En laten we niet vergeten dat we ook mogen falen!
Trots op waar we staan
’s Heeren Loo is op dit moment bezig met het opschalen van de Hume en MijnEigenPlan. Je ziet dat zo’n collectieve keuze veel teweegbrengt en interne stakeholders in de actiestand zet om een opschaling succesvol te maken. Dat gaat met vallen en opstaan, want er is veel te doen in weinig tijd. Tegelijkertijd is dit de stap naar voelbare impact! Ik ben er trots op dat we dat samen in gang hebben gezet.
Verder zien we steeds duidelijker de meerwaarde van een ontwerpgerichte aanpak. Dat zagen we al bij de ontwikkeling van Expeditie Eiland, een serious game voor teams in de woonzorg. Die game is ontwikkeld voor en door de teams en wordt inmiddels bij meer dan 18 teams succesvol ingezet. We zien het ook in het programma Samen Sterk voor een Betekenisvol Netwerk waar een instrument en trainingen praktijkleren zijn ontwikkeld die door steeds meer regio’s worden aangevraagd. En we zien het óók in de trajecten waar we vaststellen dat er eigenlijk eerst iets anders te doen is, maar we vanuit empathisch onderzoek het vraagstuk veel scherper in beeld krijgen. Dat zagen we bijvoorbeeld bij een klein onderzoek onder behandelaren over de inzet van digitale instrumenten. De aanname ‘er is weerstand’ bleek eigenlijk ongegrond en we vonden juist veel bereidheid en quick wins op het gebied van digitalisering.
Gericht op de toekomst
Er gebeurt veel, maar er is ook nog veel te doen. In 2025 komt het team op volle kracht en gaan we met elkaar het regionale en het landelijke perspectief nog beter aan elkaar verbinden. We moeten prioriteiten blijven stellen, want als team én als organisatie kunnen we niet alles tegelijk doen. Ik wil daarnaast meer doen in het opvolgen van innovatieve oplossingen: dragen ze uiteindelijk bij aan het oplossen van de vraag waarmee we begonnen? En we bouwen aan wat we onze toekomstwinkel noemen. Hoe kunnen we onze collega’s in de organisatie en in de sector helpen om de toekomst niet alleen te kunnen verbeelden, maar ook te ervaren dat je een positieve rol hebt in het vormgeven daarvan? Daar zijn we druk mee aan de slag!